Scutirea de impozit a veniturilor programatorilor

190
Scutirea de impozit a veniturilor programatorilor - scutireadeimpozit-1485876136.jpg

Articole de la același autor

A fost publicat Ordinul ministrului comunicațiilor și pentru societatea informațională, ministrului educației naționale și cercetării științifice, ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și ministrului finanțelor publice nr. 872/5932/2284/2903 din 2016 privind încadrarea în activitatea de creație de programe pentru calculator. Prevederile acestui ordin intră în vigoare la 1 februarie 2017 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie.


Conform noului ordin a fost eliminată prevederea limitativă legată de plafonul venitului anual de 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit, pe care angajatorul trebuia să îl realizeze și să îl înregistreze distinct în balanțele analitice, ca urmare a activității de creație de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază decontract. Astfel, angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută de Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: 


a) posturile pe care sunt angajați corespund listei cuprinzând ocupațiile menționate în anexala ordin; 


b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat înorganigrama angajatorului, cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment saualtele similare; 


c) dețin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungădurată sau dețin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență,eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexa la ordin;Agenția Națională de Administrare Fiscală


d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creație de programe pentru calculator. Activitatea de creație de programe pentru calculator, este definită ca reprezentând prestarea efectivă a uneia dintre activitățile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupațiilor specifice menționate în anexa la ordin în scopul realizării unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării.


Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor scutite de la plataimpozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, în conformitate cu Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, conform ocupațiilor prevăzute în anexa la ordin, sunt: 


- actul constitutiv, în cazul operatorilor economici; 


- organigrama angajatorului;o fișa postului;


- copia cu mențiunea "conform cu originalul" a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învățământul universitar de lungă durată, însoțită de copia cu mențiunea "conform cuoriginalul" a foii matricole sau, după caz, a suplimentului la diplomă, respectiv copia cumențiunea "conform cu originalul" a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență, însoțită de copia cu mențiunea "conform cu originalul" a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene;


- copia cu mențiunea "conform cu originalul" a contractului individual de muncă;


- statul de plată întocmit separat pentru angajații care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută de Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;


- comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atestă solicitarea inițierii procesului de creație de programe pentru calculator;


- balanța analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creație deprograme pentru calculator.


Dosarul cuprinzând documentele justificative se va păstra la sediul angajatorului în vederea controlului. În situația în care angajatorul păstrează documentele justificative în format electronic, acestea vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat, furnizat deun furnizor de servicii acreditat. 


Scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct.2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică lunar numai pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, obținute din desfășurarea unei activități de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire. 


Încadrarea unei persoane în categoriile de activități sau de ocupații, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4922 secunde