Schimbare importantă pentru toți românii care au datorii

201
Schimbare importantă pentru toți românii care au datorii - datoriibani-1453189664.jpg

Articole recomandate

Veste importantă pentru toți românii care au datorii: Protecția Consumatorilor a publicat recent un nou proiect de lege pentru datornici, care prevede 6 luni de grație pentru toți românii care ajung în situația de executare silită.

Dacă până pe 15 martie nu vom avea transpunerea Directivei 17 în legislația noastră, România riscă declanșarea infringementului. Este vorba de directiva privind clauzele abuzive din contractele de credit și de care va trebui să țină seama și legea dării în plată.

ANPC a pregătit un proiect de OUG pe care l-a postat ieri pe site-ul său. Proiectul restrânge din start sfera viitorilor beneficiari ai legii dării în plată prin adresabilitatea juridică: beneficiari sunt consumatorii, nu persoanele fizice.

În plus, debitorul este păsuit 6 luni de la executarea silită, putând să își găsească singur un cumpărător pentru casa pe care nu o mai poate plăti, potrivit economica.net.

De legea (ordonanța de urgență) care va rezulta după promulgarea acestui proiect legislativ vor trebui să țină cont atât viitoarea lege a conversiei creditelor din valută în lei, cea a insolvenței persoanelor fizice și mai ales legea dării în plată.

Una dintre cele mai importante modificări ale proiectului se regăsește la capitolul IX, articolul 55, unde se face o distincție foarte importantă, care va fi probabil detaliată în Legea dării în plată. "În situația premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite, consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni", mai arată sursa citata.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4132 secunde