Satul de Vacanță și-a pierdut identitatea

374

Articole de la același autor

Denumirea de Sat de Vacanță nu i se mai potrivește actualului complex comercial. Acesta și-a pierdut de mult identitatea rurală, devenind o aglomerație de restaurante și cârciumi, fără nimic tradițional și specific, sufocate de o puzderie de dughene cu mărfuri turcești și chinezești. 


Complexul a fost înființat în anii ´70. Prin Decizia nr. 451 din 25 decembrie 1972, Consiliul Popular al Județului Constanța a transmis în administrarea municipiului Constanța și în folosința Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum - CENTROCOP, fără termen și fără plată, un teren în suprafață de 4.845 metri pătrați. 


Acesta a fost lotizat și repartizat uniunilor cooperatiste județene, care au construit unitățile de alimentație publică, respectând arhitectura caselor țărănești din diferite regiuni ale țării. Inițial, acestea au promovat specificul culinar al zonelor reprezentate, iar în bazarul organizat în timpul verii vindeau obiecte de artizanat realizate de unitățile cooperației meșteșugărești. 


După 1990, sistemul cooperatist a decăzut, sfâșiat de luptele pentru împărțirea patrimoniului. Satul de Vacanță, din Mamaia, a fost zguduit de un val de procese între diverșii pretendenți, pe de o parte, între aceștia și Primăria Constanța, pe de altă parte. 


Nimănui nu i-a mai păsat de identitatea complexului comercial, nici vechilor proprietari, nici noilor veniți, nici administrației locale. Pe de-o parte, s-a construit fără să se țină cont de specificul arhitectonic rural; pe de altă parte a avut loc un proces de dughenizare. La rândul său, actul comercial s-a degradat, pierzând elementul tradițional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3965 secunde