Șantierul Naval Constanța, Socep și Comvex au trezit interesul investitorilor de pe piața de capital

2036
Șantierul Naval Constanța, Socep și Comvex au trezit interesul investitorilor de pe piața de capital - santierulnavalconstantasocepconv-1571877721.jpg

Articole de la același autor

- Interviu cu Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare Interfinbrok Corporation SA. 
-
- Domnule Sorin Trandafir, care este pulsul pieței de capital românești la această oră? Cum a evoluat bursa de valori în anul 2019?
- Răspunsul la întrebările dumneavoastră este dat de evoluția indicilor bursieri a căror apreciere se situează în jurul valorii de 30%. Indicele BET are o creștere de 29,72%, BET - NG de  31%, iar BET - FI, ceva mai mică - 22%. Dinamica lor a fost marcată de corecția înregistrată în perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019, în urma adoptării OUG 114, care a influențat semnificativ, în sens negativ, cotațiile bursiere la momentul respectiv. Ulterior, revizuirea actului normativ și știrile pozitive venite din piață s-au reflectat în creșterea indicilor bursieri. Vorbim de o apreciere de aproape 30% pe majoritatea acestor indici. Această evoluție se vede și în prețurile acțiunilor. Spre exemplu, Nuclearelectrica are o creștere de 72% în acest an, iar Romgaz - 38%. La aceasta au contribuit și rezultatele financiare bune înregistrate în anul 2018, de majoritatea companiilor listate la bursă. Mai toate firmele de stat au repartizat sub formă de dividende aproape 90% din profit. Dividende bune au dat, de asemenea, OMV Petrom, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania. SIF-urile au avut randamente mai mici ale acțiunilor: 4 - 5%. La companiile de stat, randamentul a fost între 7% și 10%. De asemenea, în primul semestru al anului 2019, majoritatea companiilor listate au raportat creșteri ale rezultatelor financiare: Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și altele. Rezultate în scădere au avut Electrica și Transelectrica. La buna evoluție a contribuit, de asemenea, anunțul privind promovarea României la statutul de piață emergentă, care se va concretiza în anul 2020. Vor intra într-un indice internațional Russell companiile Romgaz, BRD - Groupe Societe Generale și Banca Transilvania. Probabil după evaluarea din septembrie 2020, li se vor alătura Transelectrica, Electrica și OMV Petrom.


- Cum au evoluat companiile din Constanța listate pe piața de capital?
- În cazul companiei Socep, rezultatele din 2019 sunt la nivelul anului precedent. Urmează să aibă loc un proces de fuziune și, probabil, din această cauză cotațiile acțiunilor sale au urcat destul de mult în comparație cu 2018. Șantierul Naval Constanța a înregistrat o creștere a valorii acțiunilor în urma apariției informației privind câștigarea contractului pentru construcția corvetelor. Cotațiile au făcut un salt de 4,5%, în acel moment. Apoi, declarațiile privind contestarea licitației au mai corectat puțin prețul acțiunilor. Acum, acesta a ajuns la 3 lei pe acțiune. Și cotațiile companiei Comvex au urcat. În cazul ei, așteptările investitorilor sunt legate de intrarea în exploatare a terminalului de cereale. În continuare, sunt perspective de creștere a cotațiilor la aceste companii. Societatea Oil Terminal a înregistrat o perioadă de creștere a cotațiilor când s-a făcut publică intenția unei companii americane de a investi. În prezent, evoluția sa este liniară. În cazul companiei Argus, cotațiile sunt cam la același nivel din 2018. 




- În 2019, au intrat companii noi pe piața de capital?
- Companii noi nu prea au fost. Se remarcă listarea pe Bursa de Valori București a companiei iHunt - un magazin online de telefoane mobile. Dar aici vorbim de listarea pe piața secundară, prin vânzarea de pachete de acțiuni, nu prin atragerea de capital pentru finanțarea companiei. În schimb, sunt listate destul de multe obligațiuni corporative, la care dobânzile sunt destul de atractive.




- În calitate de broker, unde mă sfătuiți să îmi investesc economiile: la bancă, în aur sau pe bursă? 
- Depinde de mărimea economiilor. Dar de regulă, nu este bine să puneți ouăle într-un singur coș. E adevărat că randamentele pe bursă, cel puțin până acum, sunt bune, iar viitorul arată bine, având în vedere trecerea la statutul de piață emergentă. Se pot investi pe bursă între 20 - 30% din economii. Contează foarte mult momentul în care se face investiția. Astăzi, piețele externe au ajuns la un maxim. A crescut și Bursa de Valori București. Dar nimeni nu ne va anunța când vine criza. În concluzie, comparativ cu plasamentele bancare, cele bursiere sunt mai rentabile. Dar nu e recomandabil să îți investești toate economiile pe piața de capital pentru că niciodată nu știi ce îți rezervă viitorul. O oarecare prudență trebuie să existe în realizarea investițiilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5067 secunde