Salariul minim ar putea fi majorat până la sfârșitul anului

220
Salariul minim ar putea fi majorat până la sfârșitul anului - salariulminim-1539179714.jpg

Articole de la același autor

La Ministerul Finanțelor Publice se lucrează la o analiză privind creșterea salariul minim pe economie la 2.050 de lei, înainte de începutul anului viitor, a declarat ministrul Eugen Teodorovici în cadrul unei emisiuni TV. El a precizat că, în luna noiembrie, după ce se va face a doua rectificare bugetară, va avea loc o evaluare privind impactul majorării salariului minim. În prezent, acesta este de 1.900 de lei.

Rămâne de văzut cum vor primi patronatele vestea. Sectorul bugetar poate suporta relativ ușor majorarea, întrucât cei mai mulți dintre angajați au salarii brute de peste 2.050 de lei. Cu totul alta este situația în sectorul privat, unde ponderea cea mai mare o au angajații plătiți la nivelul salariului minim pe economie de 1.900 de lei.

La data de 31 martie 2018, la Ministerul Muncii erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu program normal de muncă, cu salariul de încadrare egal cu salariul minim pe economie, reprezentând 41,13% din total.

În prezent, mediul economic se confruntă cu o aplatizare excesivă a salariilor, ceea ce arată un dezechilibru grav în structura salarială.

La 31 martie 2018, salariul de bază median din contractele de muncă era de 2.000 lei. Practic jumătate din contractele individuale de muncă înregistrate în Revisal au salariile de bază în intervalul 1900 - 2000 lei.

Odată cu majorarea salariului minim fenomenul de aplatizare salarială se va accentua și mai mult. Nivelul salariilor nu va mai face distincția între funcții, între nivelele de pregătire, cu consecințe dezastruoase asupra motivației și productivității muncii.

Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii. Multe dintre ele vor fi împinse spre faliment sau, pentru a supraviețui, vor fi nevoite să facă pasul spre zona economiei subterane. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Octombrie 2018
Stire din Economie : Pentru cine vine amnistia fiscală?
Vineri, 13 Iulie 2018
Stire din Economie : Buletin fiscal
Joi, 10 Mai 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Pagina a fost generata in 1.6723 secunde