"Electorata" se aplică din 2016

Salariații și pensionarii datornici la bănci vor plăti impozit mai mic pe venit

Miercuri, 04 Iunie 2014, 20:43
8741
Măsura este discriminatorie și încurajează abuzurile


În ciuda criticilor venite din partea sistemului bancar, a presei și a opoziției, Guvernul Ponta nu renunță la "electorată". Ieri, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență prin care vor fi acordate deducerile speciale lunare pentru creditele restructurate, iar Executivul l-a discutat în primă lectură. 


Potrivit noii variante a actului normativ, de deducere vor beneficia salariații și pensionarii cu venituri brute lunare de până la 2.000 lei, inclusiv. Peroanele respective trebuie să fie titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării, încheiate cu unul sau mai mulți împrumutători. 


Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând veniturile din salarii și pensii, aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit. Deducerea este egală cu rata din perioada de prelungire a duratei inițiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei. 


Obligația acordării deducerii speciale revine angajatorului sau plătitorului de venituri din pensii. De această facilitate ar putea beneficia circa un milion de clienți ai băncilor. Pentru susținerea ei, statul va trebui să renunțe la aproximativ un miliard de lei pe an. Măsura se aplică pentru drepturile reprezentând venituri din salarii și pensii aferente lunilor cuprinse în perioada ianuarie 2016 - decembrie 2017. 


Potrivit referatului de motivare, prin această măsură se urmărește: stimularea consumului și a creșterii economice, majorarea venitului disponibil pe o perioadă limitată pentru populația cu venituri aflate sub nivelul salariului mediu pe economie, diminuarea pentru această categorie a efortului cu plata serviciului datoriei la bănci și insti-tuțiile financiare nebancare. 


Actul normativ și referatul de sus-ținere nu răspund la câteva întrebări esențiale: De ce trebuie să intervină statul în relația dintre bănci și clienți? De ce trebuie să susțină statul un sistem financiar-bancar lacom și incompetent, care a dat ani de zile credite cu buletinul? De ce trebuie să primească ajutoare de stat rău platnicii, cei ce s-au jucat cu banii de împrumut, cei ce s-au întins mai mult decât le permite plapuma? De ce sunt discriminate celelalte ca-tegorii de debitori ai băncilor și de plătitori de taxe și impozite? De ce nu beneficiază toată lumea de reducerea impozitului pe venit? Din ce surse va fi acoperit deficitul bugetar de un miliard de lei generat prin această măsură? Din bu-zunarele celorlalți contribuabili? De ce ajutorul de stat este nerambursabil? De ce nu se prevede recuperarea lui? 


Este de așteptat ca o mulțime de clienți ai băncilor să profite de oportunitatea ivită. În 2014 și 2015, nu își vor mai plăti creditele. Le vor restructura, prelungind plățile și, apoi, vor solicita deducerea din impozitul pe venit. Proiectul de act normativ nu prezintă niciun mecanism care să prevină asemenea abuzuri.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1357 secunde