S-a terminat cu prostituția din pilotajul și remorcajul maritim

2678
6

Articole de la același autor

Noua conducere a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța a operat o schimbare radicală în organizarea serviciilor de siguranță a navigației.

Conform Ordonanței de guvern nr. 22/1999 republicată, a Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.008 din 12 iunie 2012 și a celui cu nr. 764/2010, cele două tipuri de servicii vor fi asigurate de CNAPMC, prin intermediul unor operatori specia-lizați și autorizați, a declarat directorul general Decebal Șerban, în cadrul unei conferințe de presă.
La întâlnirea cu ziariștii au participat, de asemenea, Ambroziu Duma, directorul direcției exploatare, siguranță și securitate portuară, și Ghiulentan Encioiu, șefa serviciului juridic.
Pilotajul și remorcajul vor fi asigurate pe bază de contract de prestări de servicii, conform condițiilor minime impuse prin contrac-
tul cadru încheiat între administrația portuară și respectivii operatori.
Contractele au fost aduse, din vreme, la cunoștința tuturor agenților economici din porturile maritime, prin intermediul "Buletinului portuar", încă din data de 20 iunie 2012, a precizat șeful CNAPMC.
Până la această oră au fost semnate contracte, pe 5 ani, cu compania de remorcaj maritim "Logistic Remo Services" SRL și companiile de pilotaj maritim "Canal Sea Services" SRL, "Black Sea Pilots" SRL și "Maritime Pilot" SRL. Trebuie precizat faptul că "Logistic Remo Services" este un joint-venture între companiile de remorcaj maritim "Black Sea Service", "Coremar" și "Canal Services".
"Considerăm că am reușit să facem ceea ce normele impuneau: să oferim siguranță navigației și să dăm posibilitatea ca aceste servicii să se realizeze în cadrul legal. Sigur, la început, vor fi unele dificul-tăți în implementarea sistemului, dar am convingerea că foarte curând lucrurile vor intra pe drumul firesc" - a afirmat Decebal Șerban.
El a dezvăluit faptul că: "Dorința mea de a face publice aceste lucruri a fost determinată de reacția destul de vehementă și virulentă a agenților, care au altă opinie decât a noastră față de respectarea cadrului legal și care invocă tot felul de lucruri pe care le considerăm nefundamentate. Eu n-am făcut nimic că așa vrea Șerban, n-am niciun interes personal. Îi cunosc pe toți, căci lucrez de 30 de ani în această lume. Atâta vreme cât stau pe scaunul acesta, interesul meu este legea, iar legea spune: siguranța navigației. Asta ne cere să oferim, asta ne străduim să facem."
Noul sistem operează o selecție riguroasă în rândul prestatorilor de servicii de siguranță a navigației. "Până în momentul de față erau autorizate unele firme, care, după părerea mea, nu îndeplineau condițiile de siguranță a portului. Condițiile minime pe care trebuie să le îndeplinească firmele de remorcaj și pilotaj se referă la dotări tehnice, încadrarea cu personal specializat, pregătirea și întinerirea acestuia, precum și investiții, astfel încât portul să poată asigura în orice moment manevra navelor" - a explicat directorul general.
Pilotajul și remorcajul românesc au trecut, de-a lungul anilor, prin mai multe moduri de organizare: monopol de stat până în 1992, concurență sălbatică până în 2000, concesionare (doar în cazul pilotajului) până în 2010 și, din nou, concurență sălbatică - în fapt prostituarea prestatorilor de servicii de siguranță - din august 2010 și până la 1 august 2012.
Fiecare dintre aceste soluții a stârnit, la timpul ei, critici din partea jucătorilor din piață: companii de pilotaj, de remorcaj și firme de agenturare. De fiecare dată, Ministerul Transporturilor a plecat urechea ba la unii, ba la alții, nereușind să rămână imparțial.
Care au fost efectele concurenței practicate din 2010 și până azi? Una dintre firmele de pilotaj a dat faliment. Companiile de remorcaj și pilotaj rămase în activitate au început să se confrunte cu grave probleme financiare, din cauza comisioanelor și discount-urilor uriașe, pe care erau nevoite să le plătească agenților, pentru a obține contracte. Comisioanele de 30 - 60% din valoarea facturii de pilotaj sau remorcaj intrau în conturile firmelor de agenturare, iar acest lucru explică de ce multe dintre ele sunt împotriva schimbării sistemului.
Trebuie să fim corecți până la capăt: agenții nu trebuie puși la zid! La rândul lor, sunt într-o competiție dură pe piața shipping-ului. Și ei sunt nevoiți să ofere comisioane, discount-uri, pentru obține contracte.
Dar oricâtă înțelegere poate exista față de eforturile lor, nu se poate accepta ca aceste practici concurențiale să continue și să pună în pericol siguranța navigației în porturile românești. Până la falimentul în lanț al firmelor de remorcaj și pilotaj nu mai era decât un pas. Odată cu "decesul" lor, Constanța, Midia și Mangalia ar fi fost în pericol de a fi declarate porturi nesigure. Toată lumea ar fi avut de suferit, în frunte cu firmele de agenturare.
Ziarul "Cuget Liber" a solicitat ani la rând Ministerului Transporturilor să pună în aplicare prevederile OG 22/1999, care are o singură țintă: desfășurarea navigației în condiții de maximă siguranță.



Comentează știrea

pilotaj & remorcaj
3 august 2012
Un articol plin de minciunele!

Unele mai mari si altele mai mici!

Pt Vasilescu D
3 august 2012
intrebare

Cum aplica CNAPMC legea? Care lege? Ai habar ca nu exista niciun contract de furnizare servicii de pilotaj si remorcaj intre APMC si Beneficiari/Agenti? Cine raspunde in caz de se-ntampla vreun incident naval in perioada asta? Ai uitat ca vanai Agenti carora le propuneai comisioane de 55% in diferite moduri, mai mult sau mai putin transparente!

....
3 august 2012
D-le Vasilescu!

Despre ce "legalitate" vorbesti? Deci, pana acum s-a functionat.... ilegal? Ne poti spune mai multe? :)

Observator
3 august 2012
Servicii de pilotaj si remorcaj

Noile reglementări elimina comisioanele si bonusurile ce le primeau agenții pentru a atribui manevrele de pilotaj si remorcare,factor pozitiv.Ce este foarte rău acum este ca acum nu mai exista concurenta datorită unor prevederi ce reglementează atribuirea acestor servicii.Acum remorcajul se face de un "Cartel" carepoate solicita orice tarif nemaifiind concurenta.Norma impusă de a avea 17 remorchere este absurda si permite prestatorilor sa solicite tarife cu mult peste cele normale.Cum si cine controlează nivelul tarifelor solicitate?Noua reglementare avantajeaza prestatorii de pilotaj si remorcaj(anumiti)Sa vedem ce va spune consiliul concurentei.Opinie personală:sa se apeleze la o firma specializată care sa facă propuneri privind legislația in acest caz.Oricum sa nu fie influentati de oameni din M.T.(gen dl. Cucu)

`PANA DUMITRU
4 martie 2013
PILOTAJ

Cum era si normal si legal sa procedat f bine dupa 20 de ani de vandalism in pilotaj,bravo ptr.efort main ales DL.VASILESCU(CANAL SERVICE),UN OM CARE INTOTDEAUNA STIE CE VREA SI ARE SI CU CE(AVOCATI),agenti au luato in bot,alde idu,trandafir ,ghebauer,poate piloti vor fi platiti la adevarata valoare,cu un amendament:toti pensionarii sa dispara acasa,sa lase locul celor mai tineri,nu de alta dar Doamne fereste de o catastrofa facuta in danele portului,din cauza ramolitilor care nu se mai satura70-75 ani,daca aveti printre cei 21 de piloti obligatorii in contract 2-3 epave de astea ca altfel va-ti luptat degeaba.

vivo
25 iunie 2013
pilotaj

ce tot il luati in slavi pe vasilescu,un escroc si jumatate care are pe constiinta multi oameni (vezi izvorul mare,marinarul de pe pilotina)salarii restante de 4-5 luni,procesoman 84 de procese intr-un an,copii la toate firmele din port,numai calamitati,la atras si pe ciocan de la black sea in capcana ,o sa dispara impreuna odata si odata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6889 secunde