În primul trimestru din 2017

Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri în creștere. Petromidia a procesat 1,2 milioane tone materie primă

211
Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri în creștere. Petromidia a procesat 1,2 milioane tone materie primă - petromidia-1494757316.jpg
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat o cifră de afaceri brută în valoare de 821 milioane USD în primul trimestru din 2017, în creștere cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit situațiilor financiare consolidate neauditate, conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară.

În primul trimestru al acestui an, profitul operațional EBITDA s-a menținut la un nivel similar primului trimestru din 2016, de 34 milioane USD, în timp ce rezultatul net consolidat al companiei s-a apropiat de break-even.

Rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare au fost susținute de evoluția pozitivă a indicatorilor financiari înregistrați pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. În primul trimestru din 2017, profitul operațional EBITDA al celor două unități de producție s-a ridicat la 27 milioane USD, în creștere cu 31% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 698 mi-lioane USD, în creștere cu 21% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar rezultatul net a consemnat o creștere cu 87%, situându-se la nivelul de -1,3 milioane USD.

"Asigurând peste 40% din capacitatea de producție a României, cele două rafinării, Petromidia și Vega, au continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producție și de eficientizare a operațiunilor derulate de companie, precum și prin creșterea ponderii produselor albe precum benzină, motorină și jet din totalul produselor finite. De asemenea, rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an au fost influențate pozitiv de evoluția marjei brute de rafinare, care a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Randamentul produselor principale ale rafinăriei Petromidia a atins nivelul de 86,8% în primul trimestru din 2017, în creștere comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, rafinăria Vega a produs o cantitate mai mare de bitum în primul trimestru din 2017, de 4.200 tone, pe fondul creșterii cererii de piață pentru această categorie de produs.

Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 531.000 tone în T1 2017, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 253 milioane USD în primul trimestru al anului 2017 și peste 1,277 miliarde USD pentru anul 2016. Valoarea contribuției la bugetul de stat a depășind valoarea de 12,5 miliarde USD în perioada 2007 - 2016.

În trimestrul I 2017, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 1,2 milioane tone, în scădere cu 7% față de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate aproape 1,3 milioane de tone. Producția rafinăriei a fost influențată în principal de condițiile meteorologice nefavorabile din luna ianuarie 2017, cât și de oprirea planificată a unor instalații pentru efectuarea lucrărilor necesare de mentenanță ale acestora.

Marja brută de rafinare s-a îmbunătățit, însă, în trimestrul I din 2017 față de ace-eași perioadă a anului trecut cu 16%, atingând un nivel de 49 USD/tonă față de 42,3 USD/tonă în trimestrul I din 2016.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4894 secunde