Românii vor avea un salariu minim la nivel european

3636
8
Românii vor avea un salariu minim la nivel european - romaniimihalcioiuadrian1-1415124118.jpg

Articole de la același autor

Țările din Uniunea Europeană au instituții comune, legi comune, bugete comune, piețe comune, organizații patronale și sindicale comune? De ce n-ar avea și un salariu minim comunitar?

Ideea adoptării unui salariu minim la nivelul UE a apărut în urmă cu doi-trei ani. La început firavă, privită cu neîncredere, ca un proiect utopic, a prins vigoare, având tot mai mulți susținători în Parlamentul European.

În perioada 27 - 28 octombrie 2014, în Varșovia, a avut loc reuniunea experților confederațiilor sindicale din Europa. Au fost abordate două teme majore: salariul minim și contractele colective de muncă.

Surprinzător, marile confederații sindicale din România nu au trimis nici măcar un expert la conferință, deși subiectele puse în discuție se regăsesc în capul listei lor de revendicări. Din țara noastră au participat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, care a reprezentat Federația Europeană a Transportatorilor, și un delegat al Federației Naționale a Sindicatelor Portuare.

"În cadrul dezbaterilor s-a arătat că, pe fondul crizei economice, au fost semnalate atacuri dure la adresa salariului minim, care a fost diminuat în multe țări sau este ținut la un nivel foarte mic. Totodată, instituția negocierilor colective a fost destabilizată în numeroase țări europene.

Au fost relevate o serie de date interesante. În Germania, salariul minim este de 8,5 euro pe oră. Veniturile sunt ceva mai mici în cazul ucenicilor, al tinerilor care abia au terminat facultatea și al lucrătorilor în curs de specializare. În Franța, Spania și Italia, salariul minim este de 6 euro pe oră, iar în România, de 0,9 euro pe oră.

Cam aceasta este diferența între «austeritatea germană» și «austeritatea românească». Este o diferență uriașă, inacceptabilă pentru confederațiile europene, care au dreptate să se scandalizeze.

În UE, salariul minim începe să fie privit ca un motor al economiei. De altfel, experiența crizei mondiale a demonstrat că reducerea salariilor a devenit o piedică în calea relansării economiei.

Experții confederațiilor sindicale au propus introducerea salariului minim la nivel comunitar. Aceasta va duce la eliminarea salariilor indecente, va contribui la eliminarea muncii la negru și a dumping-ului social. Desigur, salariile minime naționale se pot situa peste nivelul minim european. Trebuie precizat faptul că dezbaterile s-au bazat pe concluziile unor studii științifice, realizate de institute de cercetare și universități de renume din Europa, care au analizat sistemele de salarizare din diferite țări.

O altă concluzie a dezbaterilor este că instituția negocierilor colective trebuie recunoscută de toate statele europene. Guvernele nu trebuie să mai intervină împotriva ei. S-a arătat că în România, Bulgaria, Italia, Portugalia au fost atacuri împotriva acestei instituții, fiind desființate, prin lege, negocierile colective la nivel național.

Noua orientare a Parlamentului European este de eliminare a austerității, de intrare în normalitate în relațiile cu partenerii sociali, de negociere a unui nivel de viață acceptabil în Europa. Pornind de la aceasta, marile confederații sindicale trebuie să-și definească poziția și să formuleze propuneri legislative cu privire la cele două teme. În final, va trebui să avem o directivă europeană privind salariul minim" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu.

Comentează știrea

DODO
5 noiembrie 2014
aberatii

Salariul este dictat de valoarea muncii,de randamentul ei,ori la noi este un simulacru de munca Deviza: salarii mari cu munca putina .Vor fii unii care se vor simtii jigniti,dar vorbesc de ansamblu nu rarele cazuri si locuri ( mai ales la privatii seriosi) unde chiar se munceste.Dovada? uitati-va in jur si vedeti citi o freaca la rece,uitati-va cind se face o lucrare cit dureza si citi lucreaza efectiv.Numai cei care au lucrat sau vazut afara in ce ritm se munceste,pot fi realisti nu lozincari

Papu makidonu'
5 noiembrie 2014
Goggoși

Măi Adriane pe cine vrei tu să prostești ?!. Mai bine zi tu care e șpaga minimă pe care o iei ???????????????? . Cum se face că nu te-a puricat nici-un procuror până acum ?. Ești putred de corupt și de șpăgar. Știm noi mai bine ce hram porți.

Yanis
5 noiembrie 2014
Realitati

Sigur, aflarea adevarului supara persoane, entitati, organizatii. Ei bine, macar pentru ca mai auzim si noi cate ceva si tot este bine. Deci, ce sa facem, sa ne facem ca muncim si altii sa se faca ca ne platesc? Bravo. Asta da emanare de gaze toxice. Multumin domnule pentru ca ne informati. In rest... numai de bine "tutulor".

Lalu marinaru
5 noiembrie 2014
Papu makidonu

Bai neam de creier de curca, mai sunt si oameni cinstiti pe lumea asta, ori tu nu ai nevoie de din astia ! Arunci cu venin din ficatii tai otraviti fara dicernamant. Vorbesti prostii, si tu stii sigur asta dar o faci ca majoritatea prostilor din tara asta. Bine ca omul asta despre care vorbesti atat de urat nu este unul ca tine. Asa sa ne ajute Dumnezeu, la toti dupa cum gindesc.

Nicu
5 noiembrie 2014
Vid

Hai mai Nea Titza. Nu avem noi norocul asta nici in 20 de ani!

Relu
10 noiembrie 2014
Cele mai noi locuri de munca!

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

andi
23 noiembrie 2014
foarte bine

Cu aceste practici suntem in tarile de MANA A DOUA in lume, si ne facem de rusine. Trebuie sa intre la inchisoare multi patroni si asa zisi manageri pentru ca sa mai urce aceasta tara. Prea multi fura si mint, iar ei raman nepedepsiti.

IULIAN
12 mai 2015
Dezvoltatori Afacere

Daca faceti lucrurile potrivite, in modul potrivit, veti obtine rezultatele dorite. Asta scrie celebrul Brian Tracy in cartea ,,Succesul in viata,,. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4566 secunde