Românii nu se îngrămădesc să-și asigure locuințele! Ce motive invocă cetățenii

926
Românii nu se îngrămădesc să-și asigure locuințele! Ce motive invocă cetățenii - fond2-1625412305.jpg

Articole de la același autor

Precipitaţiile abundente din ultima vreme şi pandemia de coronavirus au schimbat mentalitatea românilor, care au început să gândească pentru viitor. O preocupare care în anii trecuţi a scăzut din sfera de interes, asigurarea locuinţelor, a revenit pe lista de priorităţi a românilor. De la începutul anului, numărul Poliţelor de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a început să crească odată cu responsabilizarea cetăţenilor.

Pierderile materiale ar putea fi depăşite mai uşor astăzi, când există prin lege obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale. Dar câţi dintre cetăţeni consideră de importanţă majoră să-şi asigure casele? Potrivit unui comunicat al PAID, în acest moment sunt suficiente fonduri, dar există şi un program de reasigurare în valoare de 1 miliard de euro care este pregătit să-i despăgubească rapid pe toţi proprietarii locuinţelor asigurate pentru daunele cauzate de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure. De ce în continuare românii sunt sceptici şi nu-şi asigură locuinţa, mai ales că cele mai recente date arată că doar una din 5 locuinţe este asigurată?

„Am avut în urmă cu nişte ani o poliţă de asigurare minimă. Nu am mai reînnoit-o pentru că am neglijat. Ştiu că este obligatorie şi o să mă duc să o fac”, ne-a spus Angela M.

„Nu sunt interesat. Stau la bloc şi inundaţiile, alunecările de teren nu cred că mă vor afecta prea curând. Iar în cazul unui cutremur, dacă pică blocul cu totul, cine mă va despăgubi? Asta dacă voi scăpa cu viaţă”, ne-a explicat neîncrezător Virgil P.

Scepticismul cetăţenilor vine şi din faptul că banii nu sunt colectaţi la o puşculiţă comună, la bugetul local, ci se duc în vistieria unor firme private, spun persoanele intervievate.


„Pentru ce să-mi fac asigurare dacă sunt doar trei daune acoperite? Eu nu locuiesc într-o zonă inundabilă, nu sunt alunecări de teren, de ce nu intră în obligativitate şi alte riscuri, care să zicem ar putea să ţi le cauzeze vecinul? Nu am încredere în firmele străine care oricum duc profitul în ţara lor”, a subliniat Valeriu S.

Numărul poliţelor active a crescut în mai 2021

De 12 ani, asigurarea locuinţei este reglementată prin lege. Polița obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri catastrofale: cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției. O asigurare facultativă acoperă, în plus, și riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. Numărul polițelor active de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) a crescut în mai 2021 cu 3,89%, ajungând la aproximativ 1,81 milioane, comparativ cu 1,74 milioane de polițe PAD active la 31 mai 2020, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Cele mai multe au fost încheiate în mediul urban, 75,2%, în timp ce în mediul rural s-au făcut doar 24,8%.

„Lipsa acută de informare la nivelul populației cu privire la domeniul asigurării, care vine din inexistența educației financiare timpurii şi insuficienta informare din partea asigurătorilor, a dus la un număr atât de mic a poliţelor active în România”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID. Pe regiuni, cele mai multe polițe active sunt în Transilvania (21,8% din total), București (20,1%) și Muntenia (18,51%), iar cele mai puține, în Dobrogea (4%), Bucovina (3,42%) şi Maramureș (3,11%). La 31 decembrie 2020 erau active 1,75 milioane de poliţe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4851 secunde