Românii din diaspora excluși de la posibilitatea de a-și plăti contribuțiile în țară

158
Românii din diaspora excluși de la posibilitatea de a-și plăti contribuțiile în țară - romaniidindiaspora-1488377052.jpg

Articole de la același autor

În luna februarie a anului curent, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a adresat ministrului muncii, Lia-Olguța Vasilescu, o întrebare cu referire la Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, se arată într-un comunicat. Această întrebare se referă la situația gravă în care se află românii din diaspora, de a nu-și putea plăti contribuțiile la pensii în țară.


Motivul principal al întrebării adresate de către deputatul Constantin Codreanu constituie situațiile prezentate de către cetățenii români fără domiciliu sau reședință în România, care doresc să beneficieze de măsurile Legii nr. 186/2016. Acestora, însă, le este refuzată posibilitatea respectivă, întrucât nu au domiciliul sau reședința în raza caselor teritoriale de pensii. Astfel, deputatul a solicitat răspuns asupra a două chestiuni importante. Prima vizează lămuriri dacă Legea nr. 186/2016 se adresează și cetățenilor români fără domiciliu sau reședință în România. A doua ține de locul unde își pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.


"Deși aflat în opoziție, încerc să îi conving pe colegii mei să fim uniți, indiferent de partide, atunci când vine vorba de lucruri pe care să le facem pentru a-i ajuta pe românii noștrii din afara României. Această întrebare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale, e doar un prim pas dintre cei câțiva necesari pentru a elimina acest obstacol pe care îl întâmpină cei plecați din țară în relația lor cu statul român. Am spus mereu că, dacă prețul pentru rezolvarea oricărei probleme, care îi vizează pe românii de pretutindeni, este să nu îmi apară numele la finalul unei inițiative legislative, sunt gata să îl plătesc fără ezitare. Nu mă interesează un portofoliu gras cu realizări care să poarte peste tot numele meu la final de mandat. Mă interesează sprijinul și soluțiile concrete pe care le putem oferi românilor care așteaptă acest lucru din partea României.", a declarat deputatul PMP.


Introducerea temporară a posibilității de a plăti retroactiv contribuția la pensii a fost motivată, conform expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 186/2016 în formă de proiect, de solicitările cetățenilor români din țară și din străinătate. Întrebarea adresată doamnei Ministru apare pe site-ul Camerei Deputaților, secțiunea Întrebări și Interpelări, depuse de către Constantin Codreanu.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 01 Martie 2017
Stire din Economie : Dolarul a câștigat 2,82 bani
Pagina a fost generata in 1.1569 secunde