€ 4.654
£ 5.1867
$ 4.1197

Mai multe ştiri online:

România va sprijini adoptarea politicilor cheie privind semestrul european

Ştire online publicată Joi, 06 Decembrie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a participat la ultima reuniune a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN) înainte de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. Pe agenda reuniunii au figurat teme precum impozitarea serviciilor digitale, consolidarea Uniunii Bancare, implementarea Planului de Acțiune pentru abordarea creditelor neperformante în Europa și Semestrul European 2019.

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană nu au ajuns la un acord general pentru introducerea unui impozit intermediar pe anumite venituri provenite din activități digitale, conturându-se alternativa adoptării unei soluții referitoare doar la impozitarea publicității online.

Ministrul român a dat asigurări că ”Președinția română la Consiliul UE este pregătită să continue munca depusă pe acest dosar și va explora opțiunile pentru avansarea rapidă pe aspectele rămase în discuție”. De asemenea, ministrul român a subliniat faptul că opțiunile discutate în contextul impozitării economiei digitale trebuie să aibă în prim plan focusarea pe interesele cetățenilor europeni, chestiune care ar fi trebuit să fie clar menționată în declarația comună franco-germană.

Pe de altă parte, miniștrii de finanțe au adoptat raportul Președinției austriece (PRES AT) privind progresele pe Pachetul Bancar în trialogul cu Parlamentul European (PE). Comisia Europeană a prezentat în noiembrie 2016 pachetul legislativ care cuprinde măsuri de reducere a riscurilor, cu scopul de a consolida reziliența instituțiilor de credit și a firmelor de investiții care operează în sectorul financiar al UE. Acesta a fost adoptat în Consiliul ECOFIN din mai 2018.

Un alt punct pe agenda reuniunii ECOFIN a fost prezentarea de către Comisia Europeană a pachetului de toamnă privind Semestrul European care include: Analiza Anuală a Creșterii, Raportul privind Mecanismul de Alertă și Recomandarea privind politica economică a zonei euro. Setul de priorități identificate vizează: investiții de calitate și abordarea carențelor investiționale în domenii precum cercetarea-dezvoltarea, educația, formarea și competențele, infrastructura; implementarea reformelor care să crească productivitatea, incluziunea socială și calitatea instituțiilor; menținerea stabilității macro-financiare și a sustenabilității finanțelor publice.

În contextul publicării pachetului de toamnă privind Semestrul European, Președinția română va pregăti concluziile Consiliului privind Analiza Anuală a Creșterii și a Mecanismului de Alertă, pentru reuniunea ECOFIN din 22 ianuarie 2019.

Totodată, au fost adoptate recomandările Consiliului pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu în România și în Ungaria. Dl Eugen Teodorovici a subliniat faptul că recomandările ar trebui să țină cont de situația specifică din statele membre și de nevoile acestora în procesul de dezvoltare economică și de reducere a decalajelor.

De asemenea, în cadrul ECOFIN au fost prezentate consecințele juridice ale adoptării hotărârii în cazul Achmea de către Curtea Europeană de Justiție și s-a reiterat semnarea unei declarații de către reprezentanții guvernelor statelor membre în acest sens (programată pentru luna ianuarie 2019). Această declarație reprezintă o etapă în identificarea unor soluții la nivel european pentru tratamentul juridic al acordurilor bilaterale pentru investiții între statele membre UE.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 10 decembrie Foto : DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA 65840 vizite, 0 comentarii DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA
Social
joi, 13 decembrie Foto : Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu 3767 vizite, 0 comentarii Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu
Sănătate
miercuri, 12 decembrie Foto : Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța! 3144 vizite, 0 comentarii Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța!
Cultură-Educație
luni, 10 decembrie Foto : Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație" 1969 vizite, 0 comentarii Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație"
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8461 secunde