Foileton

România nu se împarte cu rest

165

Articole de la același autor

Viața de partid este matematică pură. Fecundă în ecuații cu multiple variabile și necunoscute, este săracă în constante.

În opoziție, partidele operează cu tabla scăderii, dar odată ajunse la guvernare se dedau la sublime orgii matematice. În desfrâul lor, nu iartă niciun capitol din aritmetică, algebră, geometrie, trigonome-trie, statistică ori matematici superioare. 


Victoria în alegeri este o minunată operațiune de ridicare la putere. Derivata ei este schimbarea radicală a geometriei politice. De pe o paralelă cu linia de forță a guvernării, partidul câștigător ajunge chiar în centrul cercului puterii și, din acel moment, își poate aplica algoritmul la toate funcțiile din domeniul real. Sincer vorbind, operațiunea asta se reduce la o împărțire ordinară. O definim astfel întrucât se execută respectând ordinea ierarhică, de la vârful piramidei partidului spre baza lui.

Împărțirea funcțiilor din administrația statului este condiția necesară și suficientă pentru a trece la operațiunile diamantine, briliante, cum ar fi: permutarea, combinarea, adunarea, înmulțirea, extragerea rădăcinii din orice sumă și ridicarea ei la pătrat sau la cub, în decursul unui singur mandat.

Trebuie spus, că un politician cu vână se mulțumește doar cu integrala puterii, nu și cu derivatele ei. Doar așa se poate bucura de roadele matematicii, împreună cu tot neamul lui, încă trei generații la rând după ce partidul nu mai e la guvernare.

Am făcut această pledoarie pentru a demonstra că meritele celor ce asigură victoria unui partid în alegeri - propagandiști cu greutate ori simpli lipitori de afișe electorale - nu sunt cu nimic mai prejos decât ale lui Euclid, Pitagora, Thales din Milet, Leibniz, Gauss, Lobacevski, Moisil, Țițeica și alți iluștri matematicieni ai tuturor timpurilor. Contribuțiile lor la dezvoltarea și rafinarea matematicii politice merită să fie recompensate.

Tot așa a socotit conducerea coaliției noastre de partide și, imediat ce a rezolvat ecuația guvernării, a convocat comisia de aplicare a algoritmului politic.

Ssst! Vă rugăm să păstrați liniștea! Operațiunile cu funcții, permutările și împărțirile, necesită maximă atenție. Doamne ferește să dea împărțirea cu rest și să rămână vreun activist de frunte pe dinafară! Nici nu vreau să mă gândesc la ce scandal monstruos ar ieși, la criza politică în care ar fi aruncată țara!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Economie : Ultimul Revelion românesc
Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Țara în care nu mai e nimic de furat
Pagina a fost generata in 0.4328 secunde