€ 4.7625
£ 5.4024
$ 4.2638

Mai multe ştiri online:

România, atractivă pentru investitorii străini. "Suntem pe drumul cel bun!"

Ştire online publicată Luni, 03 Septembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, consideră de bun augur faptul că agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul și perspectiva stabilă a economiei României, fiind o confirmare a faptului că țara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini.

„Consider de bun augur că o a doua agenție reconfirmă rating-ul și perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de Guvern și că țara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini”, a afirmat Eugen Teodorovici într-un comunicat remis, sâmbătă, Agerpres.

Agenția de rating Standard & Poor’s a menținut atât rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, cât și perspectiva stabilă.

Reconfirmarea rating-ului României este susținută de nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor din Uniunea Europeană, de perspectivele de creștere economică solidă și de stabilitatea monedei naționale în raport cu țările vecine, menționează MFP.

„Agenția apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăți ratingul de țară și ar conduce la o creștere economică mai stabilă și previzibilă, respectiv la o mai bună administrare a finanțelor publice, sunt consolidarea cadrului de guvernanță, înregistrarea unei traiectorii mai solide în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă”, se menționează în comunicatul MFP.

Potrivit comunicatului S&P, ratingul acordat României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe și de perspectivele solide de creștere. Cu toate acestea, PIB per capita a fost în 2017, conform estimărilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Nivelul redus al veniturilor și avuției constrâng ratingul României, alături de alți factori, precum deficitul bugetar, slaba eficiență instituțională și guvernamentală, precum și incertitudinea politică.

„Până acum considerăm că politicile actualului Guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spațiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public și pensiile. Lipsesc inițiativele de reformă structurală în detrimentul rețelei de infrastructură învechite și sistemului educațional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creșterea economică și ar putea descuraja investitorii străini”, notează S&P.

Politica monetară a rezistat presiunilor politice. Banca Centrală a României a majorat ratele dobânzilor pentru a ancora așteptările inflaționiste și a ajuta la dezamorsarea riscurilor supraîncălzirii economiei, pe fondul măsurilor fiscale expansioniste, apreciază S&P.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8904 secunde