Revoluție în birocrația firmelor

1098
Revoluție în birocrația firmelor - 88c03b34bb3d00bab7dbe9fde05e020e.jpg
Una dintre prejudecățile ce stau la baza sistemului fiscal românesc (dar nu numai a lui) este că activitatea de contabilitate din cadrul societăților comerciale se organizează în interesul statului. Este total greșit.

Contabilitatea trebuie să servească, în primul rând, agentului economic. Ea este instrumentul care îl ajută în buna gestionare a afacerii, în atingerea scopul: vânzarea produselor sau serviciilor pe piață și obținerea unui profit cât mai mare.
Satisfacerea intereselor sta-tului este subsidiară. Taxele și impozitele nu pot fi achitate, dacă agentul economic nu își îndeplinește scopul.
Statul a deturnat contabilitatea firmelor de la rolul său fundamental, aservindu-și-o. A obligat-o să se complice, să se birocratizeze, să devină un scrib care ține evidența zecilor de taxe, impozite, contribuții și tarife percepute de stat.
Sistemul contabil actual este extrem de greoi și foarte costisitor. La nivel național, sute de mii de contabili și economiști sunt mobilizați pentru a plimba datele financiar-contabile prin circa 400 de conturi, pentru a produce, lună de lună, mii de tone de evidențe, rapoarte, note de justificare, declarații, borderouri, balanțe. E o producție care nu hrănește pe nimeni, și nu ține de cald nimănui. E o risipă imensă de resurse materiale și umane, pe care în ultimă instanță o suportă consumatorul final.

Uite că se poate mai simplu!
Miercuri, 13 aprilie, Guvernul Boc a produs o primă fisură în această prejudecată istorică, modificând Legea contabilității nr. 82/1991. Printr-o ordonanță de urgență, el a introdus un sistem simplificat de contabilitate pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 35.000 de euro și active în valoare de până la 35.000 euro, înregistrate până la 31 decembrie anul precedent.
Acestea vor întocmi, pe viitor, două situații financiare în loc de cinci, un bilanț și un cont de rezultate simplificate. În plus, nu li se mai solicită situația fluxurilor de numerar, cea a modificării capitalului ori note explicative. Totodată, agenții economici vor aplica un plan de conturi simplificat, cu doar 50 de conturi contabile în loc de aproximativ 400, câte sunt în prezent.
Ordonanța de urgență este însoțită de un ordin al ministrului de finanțe prin care firmele menționate vor putea depune anual bilanțul contabil.
În viitor, contabilitatea acestor entități va putea fi ținută de către absolvenții de studii economice superioare, nu doar de experți contabili. De asemenea, firmele respective nu vor mai fi nevoite să aibă un director economic. Practic, prin această măsură se dă o șansă tinerilor să lucreze în contabilitate.
De sistemul simplificat de contabilitate vor beneficia 349.000 de firme. Ele vor avea mai puțină birocrație, cheltuieli mai mici, vor fi mai dinamice și mai profitabile.
v v v
Consecințele acestei măsuri sunt uriașe pe termen scurt, mediu și lung. Să luăm ca exemplu doar zecile sau sutele de mii de oameni smulși din sistemul birocrației fiscale. Vor putea să-și dedice viața unor preocupări utile societății.
Simplificarea sistemului contabil este cerută de ani de zile de agenții economici, dar și de către specialiști. Dacă n-ar fi existat criza economică și un proiect de directivă europeană în acest sens, cu certitudine că autoritățile din România nu ar fi făcut acest pas.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2021 secunde