Reprezentarea economică a României peste hotare trebuie încredințată camerelor de comerț

309
Reprezentarea economică a României peste hotare trebuie încredințată camerelor de comerț - repredzentareaeconomicaaromaniei-1571433081.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 17 octombrie 2019, Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a primit vizita, la sediul CCIR Business Center, a premierului desemnat, Ludovic Orban. Cu acest prilej, președintele CCIR a avansat o serie de propuneri de activități pe care Camera de Comerț și Industrie a României ar putea să le preia. 
Am profitat de prezența lui la conferința de presă organizată vineri, 17 octombrie, de tour-operatorul Paralela 45 și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, pentru a-i adresa câteva întrebări. 


- Domnule Daraban, la întâlnirea cu premierul desemnat ați avansat propunerea ca sistemul cameral să preia unele activități de la stat. Concret, despre ce activități este vorba? 
- În primul rând, avem în vedere activitatea de reprezentare economică externă a României, pentru că trebuie să recunoaștem că, din totalul de 706.146 de societăți comerciale care au depus bilanțul la organele fiscale, mai sunt doar 1.055 de societăți de stat. Deci, un număr nesemnificativ. Practic, economia românească este în mâini private în proporție de 99,9%. De aceea, cred că este nevoie de un alt sistem de reprezentare economică. Se observă că actualul sistem "a contribuit" și la actualul deficit al balanței comerciale a României, care a urcat de la  10 miliarde de euro în 2016 la 15,1 miliarde în 2018. Probabil că anul acesta va ajunge la 17 miliarde de euro. Deci, sistemul de reprezentare economică și-a demonstrat ineficiența, pentru că persoanele însărcinate cu această misiune nu corespund cerințelor mediului de afaceri românesc. Vrem ca sistemul să treacă la camerele de comerț pentru ca persoanele trimise în străinătate pentru a reprezenta economia să răspundă punctual la nevoile mediului de afaceri. Totodată, am precizat faptul că ne-ar conveni o prezență mai activă în afara granițelor Uniunii Europene. 


- Ca să fie clar, vă referiți la reprezentanții pe probleme comerciale din ambasadele și consulatele României? 
- Da, reprezentanții economici să fie stabiliți și coordonați de camerele de comerț, nu de Guvernul României. Cei actuali nu înțelegem ale cui interese reprezintă și dacă mai reprezintă pe cineva. În plus, fiind funcționari cu statut special au o problemă. Dacă aduc servicii unor agenți economici privați, pot fi acuzați de trafic de influență, întrucât activitatea lor se desfășoară sub incidența anumitor legi. Dacă sunt numiți de sistemul cameral, deci de reprezentanții economiei private, nu se mai pune această problemă. 


- Ați ridicat problema revenirii registrului comerțului la camerele de comerț?
- Problema nu mai este de actualitate. Registrul comerțului nu mai este la fel cu cel din 2002, când a fost luat de la camerele de comerț. Atunci exista un monopol al serviciilor de înființare a societăților comerciale. Astăzi, acestea se efectuează în regim concurențial. Nu mai prezintă interes pentru sistemul cameral. În schimb, ne-ar interesa să fie certificată calitatea de administrator de societate comercială. Persoanele care îndeplinesc această funcție trebuie să aibă un grad minim de alfabetizare, noțiuni elementare de aritmetică (nu de matematică) și de legislație, pentru că odată ce semnează un bilanț contabil răspund legal, penal, pecuniar în fața autorităților statului. Certificarea administratorilor nu poate fi făcută decât de camerele de comerț. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3695 secunde