Regimul Dragnea a dezlănțuit furtuna inflației împotriva românilor

703
3
Regimul Dragnea a dezlănțuit furtuna inflației împotriva românilor - regimuldragnea-1521044713.jpg

Articole de la același autor

r Creșterea prețurilor "mușcă" din salarii, pensii și economiile depuse la bănci

Efectele inflaționiste ale politicii economice a regimului Dragnea se accentuează de la o zi la alta. Iată, în luna februarie 2018, prețurile de consum au crescut cu 0,3%, comparativ cu luna ianuarie 2018, anunță Institutul Național de Statistică. Față de februarie 2017, creșterea este de 4,7%. Mărfurile alimentare au înregistrat o creștere anualizată de 3,7%, cele nealimentare, de 6,27%, iar serviciile, de 2,92%.

Startul creșterii inflației a fost dat, în vara anului 2017, de Guvernul Tudose, prin supra-accizarea carburanților. Au urmat creșteri în lanț la toate produsele și serviciile care încorporează transporturi. Scumpirile au continuat în sectorul energetic, la gaze, curentul electric și distribuția energiei electrice. Acestea au indus un alt val de creșteri ale prețurilor în toate sectoarele. La rândul lor, creșterea salariului minim pe economie de la 1.650 de lei la 1.900 de lei, majorările salariale din sectorul bugetar și așa-zisa "revoluție fiscală" au dat un impuls și mai mare creșterii prețurilor.

Nici piața creditării nu s-a lăsat mai prejos. Începând cu data de 9 ianuarie 2018, politica de dobândă monetară a BNR a fost înăsprită, cu intenția de a descuraja creșterea consumului pe datorie, care a fost stimulat de politica salarială și în domeniul pensiilor, dusă de regimul Dragnea. Astfel, dobânda de politică monetară a fost majorată de la 1,75% la 2,25%, facilitatea de creditare, de la 2,75% la 3,25%, iar facilitatea de depozit, de la 0,75% la 1,25%. Pe de altă parte, indicele ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzilor acordate pe piața interbancară, a crescut de la 1,20%, pe data de 8 august 2017, la 2,51% pe 13 martie 2018. Toate aceste măsuri au condus la înăsprirea creditării, inclusiv la scumpirea împrumuturilor luate de agenții economici pentru activitatea de zi cu zi și investiții. Iar aceasta imprimă un nou impus inflației.

Și, pentru că nu era de ajuns, piața valutară, răspunzând tendinței de creștere a consumului și a importurilor, a pus și ea umărul la creșterea prețurilor tuturor mărfurilor și serviciilor de import, precum și a celor de pe piața imobiliară, care se raportează la euro. Dacă în februarie 2017, cursul de schimb al monedei europene era de 4,5160 lei, pe data de 14 martie 2018, a ajuns la 4,6622 lei.

Ritmul galopant de creștere a inflației dă peste cap toate proiecțiile ce au stat la baza fundamentării bugetului de stat pe anul 2018. Coaliția guvernamentală miza pe o scădere a cursului mediu de schimb al monedei europene la 4,55 lei, or aceasta se ține tare, peste nivelul de 4,66 lei, și se străduiește să sară peste pragul de 4,7 lei.

Economiștii puterii prognozau că inflația medie anuală va ajunge la cel mult 3,1%. Or, aceasta a sărit de mult peste acest prag și a urcat la 4,7%, în februarie 2018.

Ca efect al politicii economice a regimului Dragnea, care a stârnit forțele inflaționiste, puterea de cumpărare a pensiilor și salariilor a scăzut, în medie cu 4,7%, în decurs de numai un an. În plus, românilor le sunt erodate și economiile depuse la bănci, întrucât dobânzile la dobânzile în lei sunt cu mult sub nivelul indicelui inflației. 

Comentează știrea

Fatalau
15 martie 2018
Prostia se plateste

Psd ciuma rosie experimrteaza programe facute pe genuche de tote pfostele si analfabetii din guvern

Cine stie..
15 martie 2018
Poate acum....

Poate acum in al 13-lea ceas intelege si prostimea votanta a PSD ce inseamna aceasta ciuma , poate !

Alex
15 martie 2018
psd ciuma rosie

pai avem ce meritam pentru ca trebuia sa iesim la vot , TOTI TINERII nu numai batrani si bugetarii care voteaza cu ochii inchisi psd pt ca se stie ca psd maresc salarile MULTI DIN GUVERN NU AU O EDUCATIE FINACIARA ELEMENTARA MACAR

Pagina a fost generata in 1.3554 secunde