Criza încă face "victime"

Reduceri salariale și mai puține ore de muncă la Oil Terminal

1463
Reduceri salariale și mai puține ore de muncă la Oil Terminal - aaa5793ccc11db58d2d9df2af8a7d17d.jpg
Compania Oil Terminal, locul unde lucrează peste 1.200 de constănțeni, nu este deloc într-o situație ușoară. Rezultatele trimestrului I, perioadă din an în care oricum se înregistrează unele scăderi de producție, nu au fost cele scontate așa că, la această oră, se poate vorbi de pierderi de 1,8 milioane lei. "Anul acesta, din cauza creșterii prețurilor la pompă, la produsele petroliere, această scădere a producției a fost mai accentuată, astfel încât la sfârșitul trimestrului I am înregistrat o nerealizare a planului de 700.000 tone. S-a creat un dezechilibru între ceea ce înseamnă încasări, venituri și cheltuieli", a precizat directorul Oil Terminal, Silviu Wagner.
Mai mult, situația nu pare să se schimbe nici în următoarele săptămâni. "Dacă discrepanța între veniturile trimestrului I și cheltuieli s-ar fi rezumat doar la aceste trei luni de zile, nu ar fi fost o problemă. Din păcate, însă, prognoza pentru lunile aprilie, mai și iunie este constantă, neanunțându-se o creștere substanțială a producției, situație în care trebuie luate niște măsuri", a explicat Silviu Wagner.
Potrivit acestuia, compania, nu a traversat niciodată o astfel de perioadă grea. Chiar dacă rezervoarele Oil Terminal sunt pline cu produse petroliere, consumul nu mai este cel de altădată, principalul motiv fiind prețurile mari.
Referitor la măsurile ce se impun, pe lângă reducerea cheltuielilor de reparații, întreținere și achiziții, care deja au avut loc, acum a venit și rândul micșorării fondului de salarii, mai ales pentru că programul de restructurare de la Oil Terminal, care ar fi însemnat concedierea a 10 - 15% din personal nu a avut loc. "Dacă am fi aplicat această măsură de reducere a posturilor, evident că nu am mai fi avut această discrepanță între venituri și cheltuieli dar am fi creat niște probleme acestor oameni care rămâneau fără locurile de muncă", a explicat Wagner.
S-a găsit însă altă soluție, discutată în ședința de pe 29 aprilie a Consiliului de Administrație al Oil Terminal, care să aducă societatea pe profit, dar care să mențină și cele 1.240 de posturi.

Soluția "salvatoare", noul Cod al Muncii
Daniela Elena Dragomir, șefa Serviciului Juridic al companiei a explicat că, în noul Cod al Muncii, așa cum a fost el modificat, s-a introdus un nou articol care dă posibilitatea angajatorilor ca în situația în care există o situație temporară de reducere a activității să reducă săptămâna de lucru de la cinci, la patru zile. "Această măsură, din punct de vedere juridic este o măsură mult mai puțin dură, ca și impact, prin comparație cu cealaltă măsură care exista până acum în Codul Muncii, acel șomaj tehnic. Angajatorul avea posibilitatea să suspende contractele angajaților pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, situație în care angajații ar fi beneficiat de un salariu redus cu 75%, nu ar fi beneficiat nici de sporuri și nici de tichetele de masă.
Prin aplicarea acestei măsuri, nu avem de-a face decât cu o reducere corespun-zătoare a salariului, proporțional cu activita-tea efectiv prestată. Este o măsură care pentru salariați este mult mai ușor de su-portat", a explicat Daniela Elena Dragomir.
Directorul Oil Terminal a precizat că, din punct de vedere economic, aplicarea aces-tei măsuri înseamnă o reducere a cheltu-ielilor cu personalul cu 800.000 lei pe lună.
"Măsura este luată pe o perioadă de până la 90 de zile, dar ea poate fi întreruptă în orice moment în care constatăm că parametrii economici au revenit la normal. Sperăm să nu dureze mai mult de două luni de zile", a mai precizat Silviu Wagner.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Aprilie 2011
Stire din Cetățenești : "Sper că nu e o mafie a notarilor!"
Pagina a fost generata in 0.2126 secunde