Redresarea economică a început, susține Consiliul Fiscal al României

186
Redresarea economică a început, susține Consiliul Fiscal al României - redresareaeconomicaainceput-1599844542.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Fiscal al României și-a exprimat opinia cu privire la cea de-a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020. În documentul dat publicității și semnat de academicianul Daniel Dăianu se afirmă că: „Momentul cel mai acut al crizei actuale, determinat de restricțiile de ordin sanitar pare să fi trecut, iar procesul de revenire economică a început la nivelul majorității economiilor naționale, inclusiv în România. Războiul cu COVID-19 nu este terminat, el este unul de uzură. Ciclul epidemic condiționează viteza de revenire; pot exista „reînchideri” locale. Vor exista efecte persistente ale crizei pe plan economic și social; efectele depind mult de refacerea lanțurilor de producție, de comerț, de sprijinul băncilor centrale și guverne. Intervin modificări în înclinația spre consum și cea pentru investiții (productive) existând o aversiune la risc crescută pe fondul marilor incertitudini și al schimbărilor structurale, al extinderii utilizării tehnologiilor noi,

inclusiv a inteligenței artificiale.”

Referindu-se la situația bugetară a României, se subliniază faptul că „a fost și este foarte încordată, fapt reflectat și de plasarea singulară a României în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene la începutul acestui an. Dezechilibrele macroeconomice – deficitul de cont curent (4,6% din PIB în 2019) și deficitul bugetar structural (peste 4% din PIB) relativ mari și persistența unor presiuni mari pe buget pentru creșterea de cheltuieli permanente, reclamă o corecție macroeconomică în viitorul nu îndepărtat pentru a păstra accesul la finanțare pe piețe și ratingul de țară.”

Consiliul Fiscal consideră că punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 ar fi de cel puțin 7,5% din PIB. Se subliniază că „majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstracție de situația bugetului general consolidat, al cărui deficit primar si structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclamă inițierea unui proces de corecție, ecartul față de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat.”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5475 secunde