Reciclarea, un obicei prea puţin înţeles de români

282
Reciclarea, un obicei prea puţin înţeles de români - reciclare-1604246922.jpg

Articole de la același autor

Înainte de ’89 eram educaţi să reciclăm. Sub sloganul „recuperare, reciclare, refolosire” elevii erau încurajaţi, să aducă la şcoală, maculatură, sticle şi borcane, contra unei sume de bani. După perioada comunistă, au apărut ca ciupercile după ploaie, îmbogăţindu-i pe „băieţii deştepţi”, centrele de colectare ale fierului vechi rezultat din distrugerea fabricilor şi uzinelor. Azi, regulamentele Uniunii Europene ne obligă să avem grijă ce facem cu mediul înconjurător şi ne obligă să respectăm măsurile de protejare. Numai că, prea puţini dintre noi au înţeles că reciclarea este o măsură importantă dacă vrem să trăim sănătos.

România are a doua cea mai slabă rată de reciclare după Bulgaria, în condiţiile în care producem 6 milioane de tone de deşeuri anual. Şi suntem ultimii din Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice. De altfel, ţara noastră a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în 2018 pentru că nu a închis şi nu a reabilitat 68 de gropi de gunoi, pentru care am putea plăti penalităţi în valoare de 300.000 de euro pe zi. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, anunţat de curând de preşedintele Klaus Iohannis, un prim pilon principal este Tranziţia Verde şi combaterea schimbărilor climatice. În Constanţa, fosta administraţie a venit şi ea cu măsuri pentru încurajarea şi conştientizarea reciclării către populaţie, numai că metodele alese nu au fost printre cele mai fericite şi productive în colectarea deşeurilor menajere. Amintim de scrierea cu vopsea pe platformele de gunoi a tipului de deşeu, pubelele galbene pentru reciclat hârtie, sticlă și metal, pubelele galbene pentru locuitorii de la case, dar rezultatul era colectat la grămadă în maşinile firmei de salubrizare din oraş.

Peste 500.000 de kilograme de deșeuri electrice colectate în 2019

În lupta pentru reciclare şi-au dat mâna şi anul acesta ONG-uri, operatori locali, şcoli, centre comerciale, companii, iar de Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electrice, care s-a sărbătorit pe 14 octombrie, organizatorii au spus că a fost un real succes. Rorec, Asociaţia Română pentru Reciclare a anunţat că reuşita a venit şi din faptul că numărul oraşelor participante s-a dublat faţă de anul trecut, de la 18 la 32. Cantitatea colectată de deşeuri electrice de la populaţie a crescut faţă de ediţia precedentă, cu 60%, adică peste 500.000 de kilograme. Valoarea rezultată din deşeurile electrice generate la nivel global, în 2019, a fost de aproximativ 50,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă echivalentul a 2,9 milioane de maşini electrice. Pentru a scăpa gratuit de aparatele electrice, electrocasnice, baterii sau becuri puteţi apela la numărul 0800.444.800, zilnic între 9:00 - 17:00. Marile lanţuri de magazine şi-au făcut şi ele propriile campanii de reciclare. Fie pentru a conştientiza publicul cu privire la pericolul unor produse uzate, fie pentru a reduce cantitatea de ambalaj de plastic şi nu numai. Astfel, pentru a fi cât mai atractive campaniile, comercianţii vin cu produse la schimb dacă reciclezi. În perioada 1 - 30 noiembrie 2020 automatele care primesc PET-uri, sticlă şi doze de aluminiu vă aşteaptă cu surprize. Primiţi la schimb cupoane de reducere la alimente. Un alt produs pe care puteţi să-l reciclaţi este uleiul uzat. Şi în schimbul acestuia, primiţi apă minerală sau detergent de vase. În alt supermarket, până pe 24 noiembrie, puteţi plăti cu pet-ul pentru fructe şi legume de la producătorii locali. Fiecare ambalaj din plastic valorează un fruct sau o legumă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 04 Octombrie 2020
Stire din Social : Deșeurile voluminoase, ridicate gratuit
Pagina a fost generata in 0.4488 secunde