Recesiunea "amanetează" șomerii și tinerii constănțeni

511
Recesiunea
Agitație mare la casele de amanet din Constanța. Lipsa banilor i-a pus pe localnici în situația de a-și amaneta posesiunile prețioase, de la bijuterii la iPhone-uri cumpărate în rate. Este o perioadă în care stocurile firmelor de profil cresc simțitor, întrucât o mare parte dintre cei care amanetează ceva în luna decembrie nu se mai întorc să își recupereze bunurile.
"Față de anii trecuți, se observă acum o schimbare în clientelă. Nu mai vin constănțeni săraci, ca să-și amaneteze bibelourile aurite și bijuteriile vechi. Sunt foarte mulți liceeni, studenți, salariați și proaspeți șomeri, care încearcă să facă rost de bani", explică Mihaela A., angajata unei case de amanet din zona Faleză Nord.
De ce o asemenea schimbare? Un client al unui amanet de la Gară îmi spune că în ultimele patru luni a muncit doar trei zile pe săptămână, două ore pe zi, salariul fiindu-i redus de la 750 la 180 lei/lună. E mai bine decât șomajul, pentru că patronul le-a promis că nu va mai dura mult până când vor revenit la normă întreagă, însă trebuie să facă rost de "fonduri" suplimentare, motiv pentru care bijuteriile sunt amanetate.
Ar putea însă să meargă și mai bine, spun patronii caselor de amanet, însă lunile ianuarie și februarie sunt destul de slabe, în general, căci constănțenii se feresc să înceapă anul cu multe datorii.
"Oamenii sunt din ce în ce mai disperați. Au venit mai mulți și au vrut să-și amaneteze casele", spune casierița unui amanet local.
Firmele de profil nu au voie să accepte bunuri imobile și, dacă o fac, este vorba de un contract ilegal. Tocmai astfel de practici au atras și atenția autorităților, care au început controale mai amănunțite, încercând să oprească această nouă formă de cămătărie.
Casele de amanet așteaptă acum debutul lunii martie, moment în care vor scoate la vânzare o gamă variată de bijuterii și accesorii, abandonate de clienți. Unii patroni se gândesc chiar să acorde comisioane mai mici domnișoarelor și doamnelor care vor veni la amanet în luna martie, după modelul practicat de mai multe firme similare din țară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4782 secunde