În ciuda a cinci opriri neplanificate,

Reactoarele nucleare de la Cernavodă au funcționat la capacitate maximă, în 2009

610
Reactoarele nucleare de la Cernavodă au funcționat la capacitate maximă, în 2009 - e3ec5603bb847c90aa85479441dac198.jpg
Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost oprită în perioada 28 februarie - 4 martie 2010, din cauza unei scurgeri de agent primar din clădirea reactorului. Aceasta este a doua oprire din 2010, după ce, pe 15 ianuarie, unitatea 1 a fost oprită în mod controlat timp de 72 de ore. Anul trecut, au existat cinci astfel de opriri neplanificate.

Cauza ultimei opriri a fost detectarea unei fisuri la o conductă ce transporta agent primar (apă grea). Defecțiunea a fost remediată, prin înlocuirea porțiunii de conducte care a fost găsită fisurată, a anunțat societatea care administrează centrala, "Nuclearelectrica SA".
"Pe perioada oprii unei unități, aceasta nu mai debitează energie electrică în Sistemul Energetic Național (SNE) și intră în funcțiune sau se încarcă alte unități de producere. Costurile suplimentare legate de producerea energiei de înlocuire sunt suportate de Nuclearelectrica, ca orice alt producător care nu realizează obligațiile asumate. O astfel de oprire nu afectează prețul plătit de consumator pentru energia electrică", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Valentina Dinu, reprezentanta "Nuclearelectrica".
Defecțiunea nu a determinat un incident nuclear, atâta timp cât nu au avut loc emisii radioactive în mediul înconjurător și nici contaminarea personalului operativ.
Și unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită în acest an, pe 15 ianuarie, pentru remedierea unei scăpări de abur de la partea convențională a centralei. Sincronizarea la SNE s-a făcut după aproximativ 72 ore.
"Anul trecut, la unitatea 1 a avut loc o oprire de aproximativ 45 de ore, iar la unitatea 2 au avut loc patru opriri neplanificate, cu durate între și 3 și 41 ore. Nu au fost înregistrate incidente, opririle au fost făcute cu respectarea cerințelor de securitate și protecție a mediului și populației", a precizat Valentina Dinu.
Cu toate acestea, opririle nu au afectat furnizarea de energie electrică către SNE. "În 2009, cele două unități de la CNE Cernavodă au atins coeficienți înalți de utilizare a puterii instalate, respectiv 90,6% la unitatea 2 și aproape 100% la unitatea 1", a mai explicat reprezentanta "Nuclearelectrica".
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2009, centrala de la Cernavodă a produs 11,756 miliarde KWh, în creștere cu 530 milioane KWh (4,7%), adică 20,5% din totalul producției de energie electrică din România.
În acest an, pentru continuarea lucrărilor de securitate, precum și construirea unităților 3 și 4, Nuclearelectrica și-a planificat un buget de investiții de 847,947 milioane lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.495 secunde