Rata șomajului este de 21,5% în rândul tinerilor. Cine e de vină?

Luni, 21 Iunie 2021, 18:03
68
În ciuda faptului că economia națională se confruntă cu o criză de lucrători calificați și necalificați în numeroase domenii, rata șomajului a fost de 6,1%, în primul trimestrul al anului 2021. Potrivit Institutul Național de Statistică, există diferențe semnificative între sexe. Dacă la bărbați, rata șomajului a fost de 6,5%, în cazul femeilor a fost de numai 5,6%. Mediul rural are o rată mai mare a șomajului - 9,5%, față de numai 3,6% în mediul urban.

Îngrijorează, mai ales, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), care se ridică la 21,5%. Situația se datorează, în mare măsură, crizei profunde prin care trece sistemul de învățământ românesc. În decurs de 30 de ani, școala românească s-a îndepărtat mult de nevoile reale ale economiei, unele dintre instituțiile sale transformându-se în fabrici de diplome. Așa se explică de ce numeroși tineri au dificultăți și nu reușesc să se integreze în activitățile pentru care s-au pregătit, de ce mulți sunt nevoiți să se reorienteze spre alte activități profesionale.

În aceste condiții, mediul de afaceri - unitățile economice, organizațiile patronale, camerele de comerț – sunt obligate să se implice tot mai mult, să investească în mobilitatea profesională, în pregătirea profesională și integrarea tinerilor în muncă. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.5364 secunde