Rafinăria Petromidia a intrat în revizie generală. Costurile se ridică la 77 milioane USD

Duminică, 11 Octombrie 2015, 17:00
245
Rafinăria Petromidia a intrat, pentru mai bine de o lună de zile, în revizia generală programată. Acest lucru presupune încetarea activității de producție pentru ca toate echipamentele, instalațiile și utilajele să intre într-un amplu proces de evaluare tehnică. 


Potrivit unui comunicat de presă, Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, oprește, în perioada 11 octombrie - 20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia și a diviziei de petrochimie, pentru desfășurarea reviziei generale programate. Acest lucru nu va afecta însă, relațiile cu clienții, pe parcursul acestei perioade, compania asigurând livrările de produse către parteneri din stocurile proprii și de pe piața regională. 


"Revizia generală are loc o dată la 5 ani, în acord cu legislația în vigoare pentru funcționarea unei rafinării, iar investiția totală din acest an pentru revizia rafinăriei Petromidia și a diviziei de petrochimie se ridică la 77,5 milioane USD. Revizia tehnică programată are scopul de a asigura un grad ridicat de siguranță a echipamentelor aflate în funcțiune, la un cost scăzut de mentenanță, precum și îmbunătățirea eficienței instalațiilor printr-o disponibilitate mecanică ridicată", a declarat Yedil Utekov, directorul general al companiei Rompetrol Rafinare. 


Lucrările sunt realizate și coordonate de compania Rominserv, contractorul general al KMG International, dar și de alte 44 de companii, fiind implicați în total 3.600 de angajați. Finalizarea lucrărilor de mentenanță vizează atingerea unui grad de dispo-nibilitate mecanică de 96,5%, după repunerea în funcțiune a instalațiilor. 


Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a lucrărilor și atingerea obiectivului de zero accidente, companiile de pe platforma Petromidia au luat măsuri suplimentare de protecția muncii și instruirea tuturor subcontractorilor care își vor desfă-șura activitatea pe platforma Petromidia în această perioadă.


Revizia generală vizează, totodată, mentenanța corectivă și preventivă completă a echipamentelor, inspecția tehnică a utilajelor, acestea fiind necesare pentru menținerea funcționării rafinăriei la capacitatea ei nominală. Rafinăria Petromidia are o capacitate instalată de procesare de 14.000 tone pe zi, iar în 2014, a procesat o cantitate record de materie primă - 5,05 milioane tone. Rafinăria a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consem-nat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile). 


Rezultate superioare în prima jumătate din 2015
Creșterea volumelor de producție a continuat în prima jumătate a anului 2015, când cantitatea de materii prime prelucrate la rafinăria Petromidia a fost mai mare cu 11% față de perioada similară a anului trecut și a atins nivelul de 2,6 milioane tone. Divizia de petrochimie a procesat în primul semestru din 2015 o cantitate mai mare cu 8,2% (91,6 mii de tone) comparativ cu cea realizată în aceeași perioadă a anului trecut. Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România. 


Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net consolidat în valoare de aproximativ 18 milioane USD în primul semestru al anului 2015, iar rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o evoluție pozitivă, înregistrând valoarea de 56 milioane USD, nivel dublu comparativ cu S1 2014.


Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din țară, iar performanțele au fost realizate în urma investițiilor sus-ținute de KMG International și unicul său acționar, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creșterea capacității de prelucrare la peste 5 milioane tone anual, precum și în modernizarea instalațiilor industriale. 


Pagina a fost generata in 0.3386 secunde