Racordarea la gaze şi electricitate, gratuită şi nu prea

180
Racordarea la gaze şi electricitate, gratuită şi nu prea - racordarealagaze-1615572618.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat de curând noile reglementări referitoare la racordarea la reţelele electrice de interes public şi la sistemul de distribuţie a gazelor naturale pentru clienţii casnici.

Potrivit pachetului de acte normative, utilizatorii vor putea să plătească racordarea cu posibilitatea de a-şi recupera banii în următorii cinci ani. „Lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare se realizează de către operatorii de distribuție concesionari în regim concurențial prin încheierea de contracte cu oricare dintre operatorii economici atestați de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru proiectare și execuție cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea și execuția instalației de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale”, se arată în noul pachet normativ al ANRE.

Explicaţia ar fi că, de când racordarea este gratuită, adică din 14 octombrie 2020 prin Ordinul ANRE 178/2020, operaţiunile s-au blocat din cauza exploziei cererilor şi nu pot fi racordaţi nici măcar cei care vor să plătească, precizează reprezentanţii ANRE. Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare. O altă prevedere este că, noile dispoziții aduc beneficii și clienților casnici din ansamblurile rezidențiale. Dezvoltatorii au interdicția de a mai transfera către utilizatorii individuali cheltuielile cu finanțarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora. Operatorul de distribuție preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienței, în condițiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidențial finanțat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalațiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienți finali, puse în funcțiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din ansamblu. Prin noul regulament, autorităţile administraţiei publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4196 secunde