Protest comun al principalilor jucători pe piaţa turismului românesc. „Nu eliminați voucherele!”

318
Protest comun al principalilor jucători pe piaţa turismului românesc. „Nu eliminați voucherele!” - fondproteseliminare-1613413140.jpg

Articole de la același autor

Principalii jucători pe piaţa turismului românesc s-au unit într-o voce pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a elimina voucherele de vacanţă pentru un an de zile. Este cea mai grea lovitură pe care a primit-o industria turismului în ultimii ani. Şi aşa a traversat un an 2020 dificil, cu multe încercări, în care multe firme au dispărut de pe piaţă şi mulţi angajaţi s-au reorientat către alte zone economice.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – împreună cu Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) își exprimă nemulțumirea și protestează față de eliminarea neargumentată a acordării voucherelor de vacanță pentru 2021. Într-un comunicat trimis la redacţia cotidianului „Cuget Liber”, pe şase pagini sunt susţinute beneficiile pe care tichetele de vacanţă le aduc turismului românesc. Este cea mai bună metodă de susţinere atât a industriei greu afectate de pandemia de coronavirus, cât şi a salariaţilor care, astfel, cu ajutorul voucherelor îşi permit să meargă în vacanţă. Reprezentanţii din turism spun că voucherele de vacanţă au fost introduse în România prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8/2009 ca o măsură de politică socială pentru a stimula angajaţii, dar şi pentru a veni în sprijinul HORECA. „Fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru voucherele de vacanță se creează și se menține un loc de muncă”, se arată în document.

Şi pentru angajatori voucherele de vacanţă sunt un sprijin real, pentru că, prin acordarea lor se reduce costul forţei de muncă şi se îmbunătăţeşte productivitatea muncii şi creşte motivarea şi loialitatea salariaţilor. Pe de altă parte, voucherele de vacanţă au scos din zona gri a economiei, 3.000 de structuri de cazare, pensiuni, vile, apartamente care şi-au fiscalizat activitatea. Probabil că prin eliminarea tichetelor de vacanţă multe dintre unităţile de cazare se vor întoarce la „turismul negru”, sunt de părere semnatarii comunicatului, iar bugetul de stat va pierde sume considerabile.

Eliminarea voucherelor, o măsură mult prea dură

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) subliniază importanţa voucherelor de vacanţă, pe deoparte că asigură supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern şi pe de altă parte că pregăteşte turismul pentru incoming. „Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre”, precizează repreprezentanţii ANAT.

Şi Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) spune că decizia de a anula voucherele de vacanţă în anul 2021 este extrem de dură pentru un milion de persoane, dar şi pentru turism. Aceştia vin cu propunerea ca pentru 2021 voucherele să se păstreze în formula actuală, iar pentru 2022 să fie acordate numai în extrasezon sau persoanelor cu salarii mai mici de 5.000 de lei. De asemenea, mai propun ca şi sistemul privat să adopte vaucherele de vacanţă ca metodă de compensare a salariaților, fiind cea mai eficientă fiscal, optimă social și solidară cu turismul, mai spun membrii FIHR. „Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scăderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc. Voucherele de vacanţă sunt o formă de sprijin pentru angajaţi, în condiţiile în care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanţă, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă”, a spus Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cei din Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) sunt şi ei nemulţumiţi că şi la ora actuală activitatea societăţilor de tratament balnear este restricţionată şi fără un sprijin real din partea Guvernului acest sector economic va fi grav afectat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3786 secunde