Proiectul de HG privind tarifele maxime ale RCA, în dezbatere publică

216
Proiectul de HG privind tarifele maxime ale RCA, în dezbatere publică - proiectuldehg-1477839828.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie. Actul normativ are în vedere situ-ația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață.


Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare RCA. Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări, actul normativ fiind avizat de Consiliul Concurenței. 


Potrivit actului normativ, depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, consiliul ASF poate aplica și sancțiuni con-travenționale complementare. Contraven-țiile se constată și se aplică de către ASF.


Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:
• autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă au-torizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri; 
• autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.; 
• motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș; 
• tractoare rutiere; 
• autovehicule destinate transportului de mărfuri; 
• remorci și semiremorci; 
• alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje. 


Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0


Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de șase luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în anexa acestei hotărârii de guvern. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3588 secunde