€ 4.7315
£ 5.2727
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Proiectul conductei Constanța - Trieste va fi înmormântat la Londra

Ştire online publicată Sâmbătă, 26 Iulie 2014. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Pe data de 13 august 2014, adunarea generală extraordinară a acționarilor SC „Oil Terminal” va aproba declanșarea procedurii de lichidare a companiei Pan - European Oil Pipeline Project (PEOP) și de recuperare a participațiilor directe deținute la aceasta.

Pentru cei ce nu știu, trebuie spus că PEOP a fost înregistrată în iunie 2008 la Londra, cu misiunea de a promova proiectul de construire a oleoductului Constanța - Trieste.

Ideea unei conducte care să lege Marea Neagră cu centrul Europei, prin care să se pompeze țiței caspic, a fost lansată în urmă cu 16 ani. Oleoductul ar fi trebuit să pornească din portul Constanța, de la „Oil Terminal“, să treacă prin Serbia și Croația și să ajungă la Trieste. Acolo, urma să se conecteze la sis-temul Transalpine Pipeline (TAL), care aprovizionează Austria și Germania.

În ciuda susținerii de care s-a bucurat la început, oleoductul n-a trecut de stadiul de proiect. Rând pe rând, Slovenia, Italia și Croația s-au retras din proiect sub diferite pretexte. Rămase credincioase ideii, România și Serbia s-au gândit la o variantă scurtă a conductei, de la Constanța la Pancevo. Mizau pe forța exemplului, considerând că, după ce vor vedea operând tronsonul Constanța - Pancevo, Italia, Slovenia și Croația vor fi interesate să reintre în afacere și să continue oleoductul până la Trieste.

Astăzi, motivele reticenței foștilor participanți la proiect sunt de înțeles. Ruta petrolieră Constanța - Trieste nu era singura și nici cea mai valoroasă idee. La concurență erau și alte trasee europene, care au în spate petrolul rus.

Ce pași concreți s-au făcut pentru materializarea ideii? „Hill International Consortium“ a realizat un studiu de fezabilitate pentru partea de conductă ce urma să traverseze România, a fost înființat Comitetul Interstatal al proiectului Pan European Oil Pipeline, din care fac parte cele cinci țări (România, Serbia, Croația, Slovenia și Italia), a fost înființată PEOP, cu contribuția financiară a unor companii de stat (printre care „Oil Terminal” și „Compet”, din România) și s-au organizat o mulțime de conferințe, dezbateri, întâlniri, pe diferite meridiane ale lumii. Într-un cuvânt, s-au tocat o mulțime de bani, fără să se construiască un metru de conductă.

După 16 ani, statele participante recunosc că proiectul era mort înainte de a se naște. Singurul merit al acestei inițiative avortate este contribuția sa la dezvoltarea turismului de afaceri, pe banii statului. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 7617 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 3968 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2954 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8609 secunde