Proiectele nuclearo-energetice din acordul româno-american pentru dezvoltarea CNE Cernavodă

135
Proiectele nuclearo-energetice din acordul româno-american pentru dezvoltarea CNE Cernavodă - proiectelenuclearoenergeticedina-1602597584.jpg

Articole de la același autor

Societatea Națională Nuclearelectrica SA își exprimă aprecierea față de parafarea acordului dintre guvernele României și Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, se arată într-un comunicat de presă.

Acordul vizează, în principal extinderea capacității centralei nucleare CNE Cernavodă și proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. De asemenea, Guvernul Statelor Unite ale Americii și-a exprimat interesul de a prospecta instituții care să sprijine finanțarea globală a proiectelor.

Acordul Interguvernamental prevede, de asemenea, încurajarea și promovarea industriei locale din România în proiectele de investiții, așadar asigură dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menținerea și creșterea capabilităților locale, cu atât mai mult cu cat industria românească deține expertiza în construcția reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizată la CNE Cernavodă atât în operare cât și pentru reactoarele viitoare.

Potrivit SNN, acordul Interguvernamental vizează dezvoltarea programului nuclear civil din România prin facilitarea schimbului de expertiză tehnică, de reglementare, securitate și siguranță nucleară si, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacității CNE Cernavodă.

Conform Strategiei Energetice a României și Planului Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice, energia nucleara va avea un rol esențial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale țării pe termen lung, întrucât răspunde obiectivelor decarbonizării din punct de vedere al menținerii nivelului de cost, securității în aprovizionare și atingerii țintelor de mediu prin evitarea eliberării emisiilor de CO2. Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an, se spune în comunicatul companiei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde