€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Proiectele legislative privind creditarea lovesc în consumatori

Ştire online publicată Marţi, 13 Martie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România au dat publicității studiul de impact privind proiectele legislative care vizează piața creditării. Cercetarea a fost realizată de către KPMG Advisory SRL în luna februarie 2018, la solicitarea celor două entități. Iată, pe scurt, câteva dintre concluziile studiului:

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OG nr. 13 din 2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare vizează:

- limitarea costurilor plătibile conform contractului de către consumator (la de 2,5 ori dobânda legală pentru creditele cu garanții imobiliare și la 18% pentru creditele de consum), respectiv a:

- dobânzilor și comisioanelor pe baza cărora se calculează dobânda anuală efectivă;

- penalităților de întârziere, majorărilor sau a altor costuri care desemnează daunele - interese moratorii.

- aplicarea acestor măsuri inclusiv pentru contractele de credit pentru consumatori, aflate în derulare.

Potrivit studiului, aceste măsuri îi vor afecta direct pe consumatori, deoarece instituțiile de credit își vor reduce serviciile financiare, vor retrage de pe piață o serie de produse de creditare pentru persoanele fizice și se vor reorienta spre creditarea în valută. În plus condițiile de creditare se vor înăspri.

Propunerea legislativă pentru modificarea OG 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, precum și a OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului vizează:

- eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing ori de credit încheiate cu consumatorii, precum și pentru contractele de garanție aferente acestora;

- limitarea penalităților și a altor obligații de plată în cazul rezilierii contractului de creditare ori leasing.

Dacă va fi aprobată, legea va afecta procesul de recuperare a creanțelor în cazul în care consumatorii nu își îndeplinesc obligațiile contractuale de plată aferente contractelor de creditare ori leasing.

Instituțiile financiare vor fi nevoite să deschidă acțiuni în justiție pentru obținerea titlurilor executorii. Aceste litigii vor presupune costuri suplimentare, destul de mari, pentru consumatori.

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori vizează limitarea valorii pe care cesionarul unei creanțe o poate recupera de la consumator la dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent. Măsura afectează în principal procesul de recuperare a creanțelor neperformante de către instituțiile de credit, prin cesiunea către instituții specializate de recuperare a creanțelor. La rândul lor, consumatorii ar putea să se confrunte cu majorarea costurilor de creditare sau cu restrângerea accesului la creditare.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7522 secunde