Proiectele de creștere a birurilor, retrase pentru moment

131
Proiectele de creștere a birurilor,  retrase pentru moment - proiectelebiruri-1405261525.jpg

Articole de la același autor

La solicitarea premierului Victor Ponta, Ministerul Finanțelor Pu-blice a retras pe de site-ul instituției proiectele Codului fiscal și Codului de procedură fiscală. Motivul: înainte de începerea dez-baterii publice, ar trebui să fie analizate în cadrul guvernului.

Proiectele prevedeau:

- indexarea impozitelor și taxelor locale o dată la trei ani, în funcție de inflație, dar nu de către guvern, ca în prezent, ci direct de primari. Majorarea va putea fi făcută în fiecare an cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale;

- plata de către persoanele fizice care dețin clădiri cu altă destinație decât cea de locuință a unui impozit reprezentând până la 2% din valoarea lor impozabilă;

- majorarea de 2,5 ori a impozitului pe mașini, în cazul autoturis-melor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi.

"Intenția guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă și transparentă cu privire la modificările necesare Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, însă dorim, în același timp, și adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creșterii economice și la limitarea extinderii poverii fiscale" - se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Motivația retragerii celor două proiecte este cusută cu ață albă. Este clar că Ministerul Finanțelor Publice nu a lansat în dezbatere publică, de capul lui, cele două proiecte. Fără solicitarea și încuviințarea premierului, nu s-ar fi apucat să inventeze măriri de taxe și să le facă publice.

Premierul a făcut pasul înapoi, cu gândul la întâlnirea de astăzi, cu președintele Traian Băsescu. În cadrul reuniunii de la Cotroceni, vor fi discutate soluțiile guvernului pentru a suplini diminuarea veniturilor bugetare prin reducerea cu 5% a CAS datorată de angajatori. Șeful statului a anunțat că nu va promulga actul normativ de modificare a CAS, dacă nu se prevede sursa de finanțare a deficitului, așa cum cere Legea responsabilității fiscale.

Cele două proiecte de modificare a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală îl contrazic pe Victor Ponta, care declarase public că reducerea CAS nu va fi făcută cu majorarea altor impozite și taxe. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5746 secunde