Proiectele autostrăzilor maritime de la Marea Neagră vor fi scoase de la naftalină

218
Proiectele autostrăzilor maritime de la Marea Neagră vor fi scoase de la naftalină - proiectulautostrazilormaritimede-1606406263.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Transporturilor, Lucian Nicolae Bode, a prezidat, în calitate de președinte în exercițiu, recenta conferință online a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). La reuniune au participat miniștrii Transporturilor din cele 13 state membre.

Discuțiile s-au concentrat pe teme de actualitate privind dezvoltarea sistemului de transporturi în regiunea extinsă a Mării Negre, sub motto-ul „Conectivitate și digitalizare pentru un viitor mai bun al transportului”.

A fost salutată recomandarea Comisiei Europeană, privind desemnarea unor culoare verzi către statele membre UE și statele vecine non-UE, pentru toate modurile de transport, dedicate asigurării unei libere circulații internaționale a mărfurilor în rețeaua UE TEN-T, pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare cu bunuri esențiale.

Miniștrii Transporturilor și-au exprimat acordul pentru revitalizarea proiectelor autostrăzii inelare a Mării Negre și pentru dezvoltarea autostrăzilor maritime în regiunea OCEMN.

Realizarea aşa-numitelor autostrăzi maritime în regiunea Mării Negre este un proiect mai vechi al statelor care au interese în zonă, proiect ce datează din 2007.

Au fost discutate cele mai urgente și mai fezabile propuneri care să asigure funcționarea fără obstacole a sectorului transportului rutier în regiunea OCEMN, în condițiile pandemiei Covid-19. A fost salutat efortul comun al secretariatului permanent OCEMN în luarea de măsuri practice menite să faciliteze trecerea frontierei, în special prin stabilirea unor facilități moderne și eficiente de stație de frontieră, Totodată au fost analizate perspectivele de implementare a proiectului pilot e-Permit.

România este stat fondator al OCEMN. Ea a preluat mandatul național de președinție în exercițiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a șasea oară de la instituționalizarea Organizației, în anul 1992.

Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declarației de la Istanbul din 25 iunie 1992. În prezent, OCEMN cuprinde 13 state membre, respectiv: Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Republica Turcia, Ucraina, Republica Serbia și Republica Macedonia de Nord (care a aderat la OCEMN la 9 noiembrie 2020).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5405 secunde