Programul „Rabla” pentru electrocasnice vă ajută să schimbaţi vechiturile de prin casă

652
Programul „Rabla” pentru electrocasnice vă ajută să schimbaţi vechiturile de prin casă - programulrabla-1600969959.jpg

Articole de la același autor

După succesul înregistrat, în anii anteriori, cu Programul Naţional „Rabla” pentru electrocasnice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pune, de data aceasta, la bătaie, 40 de milioane de lei pentru utilarea caselor cu aparatură de ultimă generaţie.

Bugetul este dublu faţă de anul 2018, şi ca noutate, au fost introduse pe lista echipamentelor finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), două produse care nu au existat în ediţiile anterioare: aspiratoare şi uscătoare de rufe.

Am luat şi noi la pas marii retaileri şi am vrut să vedem cum au primit atât cumpărătorii cât şi vânzătorii, Programul „Rabla” pentru electrocasnice. „A fost un mare ajutor pentru clienţi, prin procentul suportat de stat. Era undeva între 200 şi 400 de lei, la media produselor cumpărate între 1.000 – 1.100 de lei, vorbim de 20-40% valoarea suportată. Problema a fost că, mulţi clienţi nu erau bine informaţi şi nu ştiau cum să aplice pentru că procedura era on-line, iar mare parte din cumpărători erau oameni în vârstă”, ne-a spus Eugen Petica, general manager la un lanţ de magazine de profil.

Ca orice lucru care se poate perfecţiona în timp şi Programul „Rabla” aduce la ediţia 2020 o serie de îmbunătăţiri. Astfel, a fost automatizat procesul de validare a dosarelor de decontare ale comercianţilor, proces care anul trecut a produs întârzieri în deblocarea sumelor pentru comercianţi.

Managerul Eugen Petica s-a referit şi la faptul că „era mai bun sistemul vechi. Ne duceam noi către AFM şi clientul venea la noi. Cumpăra, făceam copie după buletin, avem şi logistica necesară, era mult mai uşor să mă duc eu către stat şi să-mi deconteze suma de bani. Prin Rabla banii au fost decontaţi în patru luni”, a subliniat managerul.

Un alt aspect întâlnit printre cumpărători, de data aceasta, se referă la faptul că mulţi nu cunosc despre existenţa programului Ministerului Mediului şi confundă cu acţiunea magazinelor „buy back”, care se referă la înlocuirea unui aparat electrocasnic vechi cu unul nou, iar în urma acestei tranzacţii primeşti din partea vânzătorului un discount sub formă de voucher.

Vor fi finanţate şapte tipuri de aparate electrice

„Nu ştiam despre Programul Rabla. Ştiu doar despre oferta magazinului. Şi aceasta este bună că mai scăpăm de cele vechi din casă şi mai reducem din costul de achiziţionare al unuia nou”, ne-a spus Paula Focşăneanu. „Eu am auzit de Programul Rabla pentru electrocasnice. Dacă o să schimb ceva în casă voi apela la program”, a subliniat Gheorghe Marian. Proiectul „Rabla” pentru electrocasnice este acum în dezbatere publică pe site-ul MMAP iar după ce va fi publicat în Monitorul Oficial retailerii şi clienţii se vor putea înscrie în el. Vor fi finanţate şapte tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, după cum urmează: maşini de spălat rufe – voucher de 300 de lei, aparate de aer condiţionat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe – vouchere de 400 de lei, iar pentru aspiratoare veţi primi un voucher de 200 de lei. Ca să intraţi în posesia unui voucher trebuie să vă înscrieţi pe aplicaţia electronică de pe site-ul AFM, iar apoi vă veţi prezenta la unul dintre comercianţii acceptaţi. În sesiunile din anii trecuţi s-au cumpărat peste 100 de mii de produse electrice şi electrocasnice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7287 secunde