Produsele românești, de calitate - vedetele Târgului TINIMTEX din Mamaia

630

Articole de la același autor

Pavilionul Expozițional din Mamaia a devenit buricul comerțului în această săptămână de mai. Un număr de 150 de producători și comercianții din toată țara și-au dat întâlnire cu publicul la cea de a 76-a ediție a Târgului Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX. Manifestarea expozițională organizată de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța este cel mai mare eveniment de profil din țară, în domeniul industriei ușoare. 


Pentru localnici și oamenii de afaceri, târgul este mai mult decât un prilej de a face achiziții profitabile, este un spectacol al modei, ce nu poate fi ratat. Primele două zile de târg (7 și 8 mai) au fost dedicate contractărilor. Ieri, 9 mai, a fost prima zi de acces pentru publicul larg. Interesul cumpărătorilor s-a văzut de la prima oră. Au venit cu zecile, cu sutele din oraș și împrejurimi. 
La intrarea în Pavilionul Expozițional, vizitatorii au fost întâmpinați de producătorii de produse alimentare tradiționale (lactate, brânzeturi, mezeluri și miere, dulciuri și pâine), de producătorii de artizanat, ceramică și flori. 
La vederea pâinilor rumenite pe vatră, a cârnaților, pastramei și șuncilor ce le făceau cu ochiul, mulți dintre vizitatori n-au rezistat tentației de a se înfrupta pe loc din ele și de a cumpăra și pentru acasă. 


Suferințele industriei ușoare românești 
Stimați cititori, am profitat de prilejul oferit de această nouă ediție a târgului pentru a lua pulsul industriei ușoare românești. Iată standul societății Luciella Lux Comexim București, un producător de confecții pentru bărbați. Firma a fost înființată în 1993 și n-a lipsit de la nicio ediție a TINIMTEX. La această nouă manifestare expozițională prezintă numeroase modele de costume bărbătești (cu prețuri între 500 și 1.000 de lei), sacouri (330 - 500 lei) și pantaloni (150 - 230 lei). Marfă frumoasă, de calitate! Cele mai multe dintre exponate sunt din lână 100%. 


"Din păcate, fabricile de stofe din România au dispărut. În urmă cu doi ani, au dat faliment și ultimele două care mai rezistaseră pe piață. Astăzi, suntem nevoiți să lucrăm cu materie primă adusă din import, din Italia.


Pentru producătorii români din industria ușoară, este tot mai greu să facă față concurenței mărfurilor chinezești. Din cauza sărăciei, oamenii nu se mai uită la calitate și cumpără produsele chinezești ieftine", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", George Tudose, reprezentantul fabricii de confecții. 
De concurența confecțiilor chinezești ieftine și de calitate îndoielnică se plânge și Călin Caraba, administratorul societății Annemarie Design din București, care este specializată în producția de confecții pentru femei. 


"Pe piață nu se vând decât mizerii, articole de unică folosință chinezești. Confecțiile asiatice ne fac concurență neloială. Noi, producătorii români, ne chinuim să supraviețuim, să plătim chirii și taxe la stat. Suntem nevoiți să cumpărăm materia primă din import pentru că nu se mai produc stofe în România. Firma noastră este prezentă din 1992 la târgurile organizate la Constanța. Din păcate, din cauza situației din piață, volumul contractelor semnate la această ediție reprezintă doar 5% din ceea ce realizam acum zece ani", a declarat Călin Caraba. 


Producătorul Eledan din Brașov expune la târg lenjerie de pat într-o gamă largă de modele (la prețuri de 85 - 209 lei), cuverturi (209 - 240 lei) și perne (33 - 55 lei). Societatea are 24 lucrători (majoritatea cu vârste de peste 40 de ani) și magazine proprii. La târgul din Mamaia, produsele sale s-au vândut bine întotdeauna, relatează Dănuț Olteanu, reprezentantul companiei. 
Industria ușoară din Pașcani este reprezentată la târg de producătorul de confecții de damă Lidia Mod, o firmă cu doar 12 lucrători, dar cu o colecție de exponate foarte frumoase. Rochiile expuse costă între 120 și 1.400 de lei, iar sacourile, între 130 și 160 lei. 
Dificultățile întâmpinate de acest producător nu diferă prea mult de ale celorlalți. 
"Forță de muncă calificată nu se mai găsește, în schimb, concurența neloială prisosește. În România intră confecții asiatice fără taxe. Noi, producătorii români, simțim că ne sufocăm, că nu mai putem face față. Producția internă nu este sprijinită în niciun fel de către statul român. Materia primă, stofa nu se mai produce în țară. Suntem nevoiți să ne aprovizionăm din import, prin mai mulți intermediari", a declarat Ieronim Mătășel, administratorul societății Lidia Mod.


XXX 
Târgul este structurat astfel: în Pavilion Expozițional, la parter  - confecții textile adulți, îmbrăcăminte din piele și blană, îmbrăcăminte copii, tricotaje, lenjerie, home&deco și accesorii; la etaj - încălțăminte, genți și accesorii. 
În continuare, programul de vizitare pentru public este următorul: vineri, 10 mai, și sâmbătă, 11 mai, între orele 10 - 19; duminică, 12 mai, de la orele 10 la 16. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5042 secunde