Producătorii de vinuri, grav afectați de restricțiile stării de urgență

819

Articole de la același autor

În ultima săptămână, o serie de reprezentanți ai industriei alimentare și ai lanțurilor comerciale au ieșit în fața opiniei publice pentru a da asigurări că dispun de cantitățile necesare de alimente și a dezavua comportamentul celor ce fac provizii în exces.

Stimați cititori, populația României n-ar trebui să aibă motive de îngrijorare în privința aprovizionării cu alimente. Fermierii români și industria alimentară autohtonă au capacitatea de a asigura nu doar necesarul de hrană al cetățenilor țării, dar furnizează și mari cantități de produse pentru export.

Spre exemplu, ieri, 22 martie 2020, în portul Constanța erau încărcate, la export, 150.500 tone de grâu și 93.950 tone de porumb, iar în zona Midia, 6.000 tone de berbecuți.

Românii au securitatea alimentară asigurată

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie remarcată capacitatea agriculturii naționale de a asigura securitatea alimentară a României. În ultimele două decenii, fermierii au făcut eforturi uriașe pentru a repune în exploatare terenurile lăsate pârloagă, pentru a se dota cu utilaje și mașini agricole performante, pentru a achiziționa semințe de calitate și îngrășăminte, pentru a aplica tehnologiile agricole. Crescătorii au îmbunătățit rasele de animale, au sporit efectivele și le-au asigurat bunăstarea.

Fermierii au făcut investiții, s-au împrumutat la bănci, au accesat bani europeni. S-au luptat cu criza forței de muncă și cu indiferența marilor lanțuri comerciale, dar au învins. Acum, răbdarea, perseverența și efortul lor trebuie prețuite mai mult decât oricând.

Aceleași cuvinte de recunoștință trebuie adresate industriei alimentare autohtone. De aproape 20 de ani, morile, fabricile de pâine, de lactate și mezeluri din România se confruntă cu teribila concurență a importurilor promovate prin intermediul lanțurilor de super și hipermarket-uri. Cu toate acestea, au investit în noi capacități și tehnologii, s-au modernizat și au lansat pe piață produse noi, de calitate.

S-au prăbușit vânzările de vinuri

Dintre producătorii agricoli, doar viticultorii sunt afectați. Din cauza epidemiei de Covid-19, vânzările de vin au scăzut dramatic. Restaurantele, barurile și cafenelele s-au închis, nunțile, botezurile și parastasele cu mai mult de opt participanți sunt interzise. Acasă nu se mai fac petreceri cu rudele și prietenii. Astăzi, omul își mai ia un litru-doi de vin acasă, așa, de poftă, să nu-i uite culoarea și gustul, să își mai facă curaj.

"Ei, va trece și pandemia asta, așa cum au trecut războaiele, revoluțiile și crizele economice! Lumea se va reîntoarce la tradițiile și obiceiurile strămoșești, iarăși se va bucura ori va lăcrima în tovărășia unui pahar de vin", își spun viticultorii, continuând să îngrijească de vii.



"Ne-a lovit coronavirusul financiar"


Aurel Buzu, patronul societății Cramele Nisipari SRL, deține o fermă viticolă cu suprafața de 18,58 de hectare. Anual produce între 150 și 250 de tone de vin, după cum e anul de rodnic. Ieri, când l-am prins la telefon, se afla la muncă, în vie.

"Domnule redactor, am început lucrările de tăiere la vie și de administrare a îngrășămintelor în sol. Via mea, spre deosebire de altele, arată extraordinar de bine, pentru că i-am administrat toate lucrările necesare. Domnule, e un dezastru cu criza forței de muncă! Nu se găsesc lucrători. Acum, cu coronavirusul, mulți au și motive întemeiate să nu mai iasă din casă. Astfel că singura șansă, începând din data de 10 decembrie, când a dat primul ger, a fost ca eu și feciorul meu să intrăm în vie cu foarfecile în mână și să cântăm «Nu mă mai despart de tine». De-atunci, tăiem și tot tăiem", a relatat Aurel Buzu.

Pentru viticultori, loviturile au venit una după alta.

"Migrația a cinci milioane de lucrători pe piața internațională a muncii a redus numărul consumatorilor, a restrâns piața. Acum s-au închis restaurantele, barurile, s-a prăbușit turismul. Noi, producătorii de vin suntem afectați. Ne-a lovit coronavirusul financiar. Eu cred că un pahar de vin la masă i-ar putea ajuta pe români să treacă mai ușor peste perioada crizei. De aceea, am decis să nu închid cele două puncte de desfacere din Constanța", a declarat viticultorul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.6708 secunde