Procedură simplificată pentru schimbarea furnizorului de energie electrică. Ce act nu mai este necesar

789
Procedură simplificată pentru schimbarea furnizorului de energie electrică. Ce act nu mai este necesar - fond1-1621962361.jpg

Articole de la același autor

Până la 30 iunie mai aveţi timp să vă alegeţi un nou furnizor de energie electrică sau să rămâneţi la cel actual, în condiţiile în care de la 1 ianuarie 2021, piaţa energiei electrice s-a liberalizat. Pentru a simplifica procedura, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vine în sprijinul consumatorilor şi modifică procesul de semnare a contractelor de furnizare şi impune obligaţia de a se prezenta clienţilor, mai clar, oferta de preţ.

Proiectul de ordin al ANRE stabileşte ce hârtii trebuie să trimită solicitantul persoană fizică către furnizorul cu care vrea să încheie un contract. Astfel, va avea nevoie de mai puţine acte la semnarea documentului, cum ar fi: cererea de încheiere a acestuia, copie după CI şi o declaraţie pe proprie răspundere că deţine un drept locativ, adică că este proprietar, moştenitor, chiriaş şi nu este în litigiu cu proprietarul spaţiului. Până acum, la încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice, solicitantul trebuia să prezinte şi copia actului de proprietate. Odată cu intrarea în vigoare a noului ordin, nu va mai fi necesar și acest document şi nici copie după certificatul de racordare sau avizul tehnic de racordare. Această procedură vine în sprijinul chiriaşului care va putea să semneze un contract de furnizare, fără să mai prezinte acordul scris al proprietarului.

Toate costurile ascunse vor fi explicate în preţul final

O altă parte bună a actului normativ, va institui obligativitatea ca furnizorul să precizeze clar în ofertă preţul final de furnizare, cu toate tarifele de reţea incluse şi cu toate taxele. În primul rând, „prețul energiei active trebuie să conțină obligatoriu componenta de injecție în rețea (Tg) și marja de furnizare. În al doilea rând, furnizorul trebuie să arate foarte clar valoarea componentelor reglementate (tarif de distribuție, transport, servicii de sistem) și a taxelor și contribuțiilor obligatorii. În al treilea rând, și cel mai important, furnizorul trebuie să specifice foarte clar în ofertă prețul final de furnizare, și, dacă există, și valoarea abonamentului zilnic”, se precizează în proiectul de ordin al ANRE. Sunt clarificări importante pentru că multe dintre ele nu erau obligații, iar oamenii vor putea mai ușor să compare ofertele. Ordinul mai clarifică ce costuri sunt la schimbarea furnizorului, eliminându-se facturile de regularizare mărite artificial, adică, consumatorul va ştii exact ce consum de energie are de plătit la furnizorul vechi şi ce consum la furnizorul nou. Dacă clientul citeşte contorul şi-l trimite noului furnizor la data când îl notifică că vrea să treacă la el, data aceea va fi luată în calcul la facturare. Până la acel index se plăteşte energia consumată vechiului furnizor, după care se achită noului furnizor. De aceea este importantă autocitirea, altfel, distribuitorul are obligaţia citirii indexului în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului, iar perioada de consum va fi mai mare şi preţul va fi altul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4565 secunde