Procedura de deficit excesiv este inevitabilă pentru România

165
Procedura de deficit excesiv este inevitabilă pentru România - proceduradedeficitexcesivesteine-1581455872.jpg

Articole de la același autor

România nu poate evita intrarea în procedura de deficit excesiv, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Cel mai devreme, Comisia Europeană poate lua această măsură în luna martie 2020.

Politica bugetară dezastroasă a social-democraților a dus la un deficit bugetar record, 48,3 miliarde de lei, respectiv, 4,6% din PIB, în anul 2019, cu mult peste pragul de deficit excesiv, de 3%.

Guvernul Orban se angajase ca, până în anul 2022, să readucă deficitul sub cota de 3%.

XXX

Pactul de stabilitate și creștere (PSC) al Uniunii Europene este un ansamblu de norme ce reglementează coordonarea politicilor fiscale ale țărilor membre. Obiectivul acestuia este de a proteja soliditatea finanțelor publice și are două componente. Cea preventivă urmărește ca politica fiscală a țărilor UE se desfășoară într-o manieră durabilă. Componenta corectivă prevede măsurile pe care țările au obligația să le ia atunci când se consideră că au o datorie publică sau un deficit de buget excesiv.

Procedura de deficit excesiv este reglementată de articolul 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Aceasta stă la baza componentei corective a pactului. Țările UE trebuie să facă dovada unor finanțe publice sănătoase și să întrunească două criterii:

- deficitul lor bugetar nu poate depăși 3% din PIB;

- datoria publică (datoria guvernului și a agențiilor publice) nu poate depăși 60% din PIB.

În luna aprilie a fiecărui an, țările din zona euro transmit Comisiei și Consiliului programe de stabilitate, iar țările din afara zonei euro transmit acelorași instituții programe de convergență.

Un program de stabilitate sau de convergență trebuie să includă obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM) al țării respective, precum și informații privind modul în care va fi realizat acesta. De asemenea, acesta conține o analiză a efectelor pe care le-ar putea avea asupra poziției fiscale a țării modificările ipotezelor economice principale aflate la baza programului.

Programele sunt examinate de Comisie. Dacă nu sunt întrunite criteriile, Consiliul inițiază o procedură de deficit excesiv pe baza recomandărilor Comisiei. Aceasta impune țării în cauză să prezinte un plan cu măsurile și politicile corective pe care le va aplica, precum și termenele pentru realizarea acestora. Țările din zona euro care nu respectă recomandările pot fi amendate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8236 secunde