Principalele prevederi ale Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie

164
Principalele prevederi ale Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie - principaleleprevederialeacordulc-1609087111.jpg

Articole de la același autor

Acordul comercial și de cooperare convenit de Uniunea Europeană și Marea Britanie cuprinde trei piloni principali: un acord de liber schimb, un nou parteneriat economic și altul social. Acordul nu acoperă doar comerțul cu bunuri și servicii, ci și o gamă largă de alte domenii în interesul UE, cum ar fi investițiile, concurența, ajutoarele de stat, transparența fiscală, transportul aerian și rutier, energia și sustenabilitatea, pescuitul, protecția datelor și coordonarea securității sociale.



Sunt prevăzute tarife zero și cote zero pentru toate mărfurile care respectă regulile de origine corespunzătoare.
Ambele părți s-au angajat să asigure condiții de concurență echitabile solide prin menținerea unor niveluri ridicate de protecție în domenii precum mediul, lupta împotriva schimbărilor climatice și stabilirea prețului carbonului, drepturile sociale și ale lucrătorilor, transparența fiscală și ajutoarele de stat, printr-o aplicare eficientă la nivel național a legilor, un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor și posibilitatea ca ambele părți să ia măsuri de remediere.



UE și Regatul Unit au convenit asupra unui nou cadru pentru gestionarea comună a stocurilor de pește din apele lor. Regatul Unit va fi în măsură să dezvolte în continuare activitățile de pescuit britanice, în timp ce activitățile și mijloacele de subzistență ale comunităților europene de pescari vor fi protejate, iar resursele naturale vor fi conservate.
Acordul prevede o conectivitate continuă și durabilă în domeniul transportului aerian, rutier, feroviar și maritim, deși accesul pe piață scade sub nivelul oferit de piața unică. Acesta include dispoziții menite să asigure operatorilor din Uniune și celor din Regatul Unit condiții de concurență echitabile, astfel încât drepturile pasagerilor, drepturile lucrătorilor și siguranța transporturilor să nu fie subminate.



În ceea ce privește energia, acordul oferă un nou model de comercializare și interconectivitate, cu garanții pentru o concurență deschisă și loială, inclusiv în ceea ce privește standardele de siguranță pentru activitățile offshore și producția de energie din surse regenerabile.


În privința securității sociale, acordul urmărește să asigure o serie de drepturi cetățenilor UE și resortisanților Regatului Unit. Acest lucru se referă la cetățenii UE care lucrează, călătoresc sau se mută în Regatul Unit și la resortisanții Regatului Unit care lucrează, călătoresc sau se mută în UE, după 1 ianuarie 2021.
În cele din urmă, acordul permite continuarea participării Regatului Unit la o serie de programe emblematice ale UE pentru perioada 2021 - 2027 (sub rezerva unei contribuții financiare din partea Regatului Unit la bugetul UE), cum ar fi Orizont Europa.

Acordul comercial și de cooperare stabilește un cadru pentru cooperarea în materie de asigurare a respectării legii și cooperare judiciară în materie penală. Aceasta recunoaște necesitatea unei cooperări strânse între autoritățile polițienești și judiciare naționale, în special pentru combaterea și urmărirea penală a criminalității transfrontaliere și a terorismului.

Pentru a oferi o securitate juridică maximă întreprinderilor, consumatorilor și cetățenilor, un capitol dedicat guvernanței oferă claritate cu privire la modul în care acordul va fi aplicat și controlat. De asemenea, acesta instituie un Consiliu mixt de parteneriat, care se va asigura că acordul este aplicat și interpretat în mod corespunzător și în cadrul căruia vor fi discutate toate chestiunile care apar.



Mecanismele obligatorii de punere în aplicare și de soluționare a litigiilor vor asigura respectarea drepturilor întreprinderilor, ale consumatorilor și ale persoanelor fizice.
Politica externă, cooperarea în materie de securitate externă și de apărare nu sunt acoperite de acord, deoarece Regatul Unit nu a dorit să negocieze această chestiune.



Chiar și după intrarea în vigoare a noului Acord comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit, vor exista schimbări majore la 1 ianuarie 2021.
De la acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică și uniunea vamală a UE, și nu va mai fi parte la politicile și acordurile internaționale ale UE. Libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor între Regatul Unit și UE va înceta.

UE și Regatul Unit vor constitui două piețe separate; două spații juridice și de reglementare distincte. Acest lucru va crea bariere, care în prezent nu există, în calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și a mobilității și a schimburilor transfrontaliere – în ambele sensuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4809 secunde