Primul producător de instalații de irigat din România este o firmă din Constanța

1654
2
Primul producător de instalații de irigat din România este o firmă din Constanța - b59a3c096b67927f96cb0461a466d117.jpg

Articole de la același autor

Orașul Constanța va intra în istoria industriei și agriculturii naționale ca fiind locul de naștere a primului producător de instalații de irigat din România, iar meritul îi revine inginerului mecanic Mircea Măgureanu.
Imediat după absolvirea Facultății TCM, din Iași, în 1967, el a lucrat în sectorul de îmbunătățiri funciare. Vreme de 10 ani a participat la construcția sistemului de irigații din Dobrogea.
După 1990, el a decis să porneas-că o afacere pe cont propriu, în domeniul producției de instalații de irigat. În 1991, pornind de la zero, Măgureanu a pus bazele firmei "Novus" SRL și a început, în parteneriat cu o firmă din Germania, să fabrice utilaje pentru irigații. Produsele sale erau destinate atât Germaniei, cât și pieței românești. În următoarea etapă, el a pus la punct și producția de motopompe necesare punerii în funcțiune a instalațiilor de irigat. În prezent, compania sa produce 7 modele de instalații, destinate irigării suprafețelor între 5 ha și 3.000 ha, precum și 35 de tipuri de motopompe, dotate cu motoare germane Deutch și motoare italiene Lamborghini.
"Piața noastră de desfacere este toată România. Cele mai multe exporturi le-am făcut în Germania, dar am reușit să pătrundem și în Ungaria. Acum, avem o cerere mai mare în județele din Moldova" - a declarat Mircea Măgureanu.
"În Dobrogea - a spus el - am livrat destule instalații la început, care au ajuns să nu mai poată fi folosite pentru că sistemul centralizat de irigații este zero. Indiferent ce se declară oficial, eu vă spun că nu se mai folosește în realitate nici 10%, din două motive: ridicarea apei la înălțimea de 60 - 70 m prin stația de la Murfatlar este mult prea costisitoare în zilele noastre, iar pe de altă parte, sistemul de irigații a fost descompletat, nu a fost modernizat și are stații de pompare energofage. Drept rezultat apa furnizată este mult prea scumpă."
Care este soluția ca dobrogenii să poată iriga în condiții de eficiență economică? "Există o singură metodă: irigarea cu apă din puțuri forate.
Potrivit unor specialiști, refacerea sistemelor centralizate de irigații, pentru întreaga suprafață a României, ne-ar costa mai mult decât toate autostrăzile care ar urma să se construiască în țara noastră.
Eu am fost în Germania, Franța, Italia, Olanda și, recent, în Danemarca. În Danemarca, întreg sistemul de irigații se bazează pe puțuri forate. În Franța, în proporție de 70%, în Italia, peste 80%, în Germania - 75%. Pentru România aceasta este singura soluție mai economică.
Apă în subsolul Dobrogei există. La Nicolae Bălcescu, apa de irigat se extrage din puțuri. Chiar noi am asigurat utilajele. Undeva, lângă Peștera, este o fermă a unor cetățeni turci, foarte gospodari. Au forat câteva puțuri, la 60 m adâncime.
Ne-am dus cu utilajele noastre și am făcut câteva demonstrații. Am constatat că debitul de apă era asigurator pentru 40 - 50 ha. În zona Călărași, la inițiativa noastră, un fermier și-a făcut puțuri forate și irigă din această sursă de apă. Eu știu că există hărți ale pânzei freatice chiar la ANIF și se poate stabili unde este rentabil să se foreze puțuri."
Echipamentele produse la "Novus" sunt mai ieftine cu 60% față de cele de import și de calitate mai bună, afirmă directorul general Măgureanu. Din nefericire, fermierii duc o lipsă acută de capital. Nu pot accesa fonduri europene pentru a investi în irigații, pentru că nu au finanțarea inițială. Iar din partea băncilor, nu se pot aștepta la vreun sprijin real: dobânzile și comisioanele sunt mult prea mari, condițiile de creditare mult prea grele.
"Cererea de echipamente de irigații este mare. Pentru că nu au bani, fermierii solicită vânzarea lor în rate sau cu banii la recoltă. N-avem încotro și trebuie să facem acest lucru, pentru că la unitățile de producție nu se uită nimeni.
Fără o intervenție fermă din partea statului, modernizarea agriculturii românești va dura 20 - 30 de ani. Este mult prea lent. Pentru a sprijini relansarea irigațiilor, statul ar trebui să subvenționeze apa de irigat. Este cea mai cinstită și mai curată subvenție care se poate acorda. Apa de irigat gratis nu poate fi dusă la cârciumă și schimbată pe altceva. Trebuie să o pui în pământ și, dacă faci asta, răsare ceva. Trebuie început un program de executare a irigațiilor prin puțuri forate, mai ales în zonele secetoase. Statul ar trebui să subvenționeze forajele, posibilitatea de a face cu cheltuieli cât mai mici irigații locale, pentru suprafețe care pot fi extinse. Trebuie început cu ceva. Nu putem să stăm doar la mila proniei cerești!" - spune inginerul.

Comentează știrea

daniel
15 octombrie 2012
sisteme de irigatii pentru puturii forate

buna ziua ma numesc daniel sint dintro comuna din judetul botosani,acum sint in spania,detin 10 ha de pamint si vreau sa fac legumicultura pe 8 ha ,nu am curent ,pamintul este la 800m de sat,vreau sa ma sfatuiti si pe mine cum se fac puturile forate pentru irigati,ce tip de instalatii de irigatii se foloseste pentru a produce legume in cimp,ce pompe trebuie ,cite puturii trebuie sa forez,cu ce firma trebuie sa fac, o firma serioasa ,cit ma ajunge cheltuielele,astept raspuns urgent,va rog frumos,multumesc

daniel
15 octombrie 2012
sisteme de irigatii pentru puturii forate

buna ziua ma numesc daniel sint dintro comuna din judetul botosani,acum sint in spania,detin 10 ha de pamint si vreau sa fac legumicultura pe 8 ha ,nu am curent ,pamintul este la 800m de sat,vreau sa ma sfatuiti si pe mine cum se fac puturile forate pentru irigati,ce tip de instalatii de irigatii se foloseste pentru a produce legume in cimp,ce pompe trebuie ,cite puturii trebuie sa forez,cu ce firma trebuie sa fac, o firma serioasa ,cit ma ajunge cheltuielele,astept raspuns urgent,va rog frumos,multumesc

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5808 secunde