Primele plăți compensatorii în cazul pestei porcine africane

102
Primele plăți compensatorii în cazul pestei porcine africane - primeleplaticompensatoriincazulp-1533043986.jpg

Articole de la același autor

Pentru controlul pestei porcine africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control și combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului și să se limiteze pierderile generate de evoluția focarelor.
Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar și acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreți morți și pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.


Fondurile necesare sunt asigurate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate ulterior de Comisia Europeană, în conformitate cu deciziile Grant.


Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât și pentru pagube colaterale.
În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor și subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.


Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de comisia de evaluare, care analizează și aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor în funcție de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producție, prețul pieței, la data când a avut loc acțiunea de lichidare a focarului de boală și valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.
Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piață în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor. 
Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane.
Până la această dată au fost finalizate și plătite 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus menționate).
40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel județean.
Autoritățile fac apel către cetățeni să anunțe imediat medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Județeană orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiți la valoarea de piață a animalelor!
Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea și produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condițiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.


ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.


Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Demersuri în acest sens au fost întreprinse de autoritățile române către Comisia Europeană pentru acordarea de fonduri suplimentare necesare pentru acordarea de compensații pentru animalele ucise sau distruse din focare și din exploatațiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producției de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea prețurilor pentru porcii din zonele afectate trimiși la abator, precum și pentru suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere și eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicării acestuia, de la 8 județe inițial, la întreg teritoriul României. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 31 Iulie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.9025 secunde