Prima Casă nu a compensat scăderea puterii de cumpărare a românilor

955
Prima Casă nu a compensat scăderea puterii de cumpărare a românilor - primacasa-1357575987.jpg
În cei aproape cinci ani de criză, în majoritatea cazurilor puterea de cumpărare a românilor a scăzut de la an la an, iar acest fapt s-a resimțit din plin asupra valorii de achiziție a locuințelor și asupra comportamentului consumatorului în materie de creditare. 

O analiză realizată de imobiliare.ro, pe baza datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare, arată că față de momentul de vârf al pieței imobiliare (luna martie 2008), prețurile apartamentelor la nivel național au scăzut, până la sfârșitul lui 2012, cu circa 52%. Indicele imobiliare.ro calculat la nivel național a scăzut de la o valoare maximă de 2.058 de euro pe metru pătrat util, până la 986 de euro pe metru pătrat util, la finele anului trecut. 

În analiza portalului imobiliar se mai arată că, în ultimii ani, evoluția descendentă a economiei a avut un puternic impact asupra puterii de cumpărare a populației, fapt dovedit și de diminuarea sumelor împrumutate de la bănci pentru achiziția de locuințe. Din anul de demarare a programului Prima Casă, valoarea medie a unei garanții a scăzut constant: de la 41.574 de euro în 2009, la 40.133 de euro în 2010, la 39.115 euro în 2011 și la circa 37.500 de euro în cadrul celei de-a patra etape a programului. O altă dovadă clară a scăderii puterii de cumpărare a populației, susțin reprezentanții portalului, este aceea că, în ultimii câțiva ani, sectorul creditării pentru locuințe a fost susținut în proporție covârșitoare de programul Prima Casă. Astfel, potrivit datelor transmise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, până la finele lunii octombrie a anului trecut prin programul de stat fuseseră acordate circa 74.000 de garanții, cu o valoare totală de 2,9 miliarde de euro. "Interesant este că, potrivit datelor statistice ale Băncii Naționale a României (BNR), această sumă este foarte apropiată de volumul tuturor creditelor pentru locuințe contractate în aceeași perioadă. Astfel, dacă la începutul lunii iulie 2009 soldul creditelor pentru locuințe la nivel național se ridica la circa 5,328 miliarde de euro, la finele lui octombrie 2012 acest indicator ajunsese la aproximativ 8,249 miliarde de euro, respectiv cu 2,921 miliarde de euro mai mult decât înainte de demararea programului Prima Casă", au precizat reprezentanții portalului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1771 secunde