"Prima Casă" în lei. Cât ne costă și ce condiții trebuie să îndeplinim

1166
1

Articole de la același autor

Unele bănci estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul anului 2013

Ne-am luat adio de la Prima Casă în euro, program datorită căruia mii de constănțeni au avut posibilitatea să acceseze credite pentru locuințe cu dobânzi ceva mai avantajoase. Acum, cei care vor să-și cumpere o casă au la dispoziție varianta creditului Prima Casă 6 în lei, un fel de "aceeași Mărie, dar cu altă pălărie", mai exact cu aceleași condiții, dar cu dobânzi ceva mai mari decât varianta în euro. DAE a ajuns acum undeva până în jurul a 7%. De altfel, în ceea ce privește rata și costul final al creditului, puțin mai contează numele băncii la care ne îndatorăm. În cele mai bune cazuri se poate câștiga câteva zeci de lei, lunar. Diferența este însă făcută de un alt aspect, și anume de flexibilitatea băncii. Dacă marile bănci au devenit în ultimii ani extrem de pretențioase, cele mai mici sunt ceva mai "prietenoase".

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă 6 în lei

Poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, nicio locuință, indiferent de modul și momentul în care a fost dobândită, sau care deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.

Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care dorește să achiziționeze o locuință prin programul Prima Casă este să meargă la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuința de care are nevoie. Consilierii îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului și rata lunară de plată. În cazul anumitor bănci, creditul poate fi aprobat chiar și înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziționat, clientul având la dispoziție o perioadă destul de generoasă în care să se hotărască ce locuință dorește.

Pentru demararea creditului, clienții trebuie să dispună de un avans de minimum 5%. De asemenea, majoritatea băncilor acceptă până la trei coplătitori, însă cu condiția ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât și coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.

Costuri asemănătoare

În cazul BCR, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 lei (în cazul clientului care își virează salariul într-un cont BCR).

La Banca Transilvania, cine vrea să-și cumpere un apartament finalizat prin Prima Casă, de 160.000 de lei, așadar aproximativ 35.000 de euro (o sumă cât de cât rezonabilă și pentru cei cu venituri nu foarte mari), credit pe perioadă maximă, de 360 de luni, are de plătit o rată lunară tot de puțin peste 1.000 de lei (DAE este de 6,23%), iar suma totală de plată ajunge undeva la 332.000 lei.

Făcând o comparație, în cazul unui credit imobiliar în euro, la aceeași bancă, cu dobândă variabilă și cu virarea salariului în cont BT, DAE este de 5,98%, rata lunară este de puțin peste 200 de euro, iar valoarea totală de plată, de 74.000 euro. Chiar dacă nu semnificative, diferențe există între aceste două tipuri de credit, care se traduc printr-o economie de aproximativ 100 de lei, lunar, bani mulți pentru românul de rând.

Totuși, în cazul creditelor clasice în euro, avansul este, în principiu, de 25%, lucru care îi pune în dificultate pe mulți potențiali cumpărători, dar care nu face decât să scadă apoi costurile sau perioada pe care se întinde creditul.

Plafoane mari, dar și cerere mare

Chiar dacă plafoanele primite de bănci de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) sunt destul de mari, fondurile se pare că vor ajunge doar pentru următoarele câteva luni. De exemplu, BCR beneficiază de cel mai mare plafon distribuit în Programul Prima Casă 6: 220 milioane lei. Specialiștii BCR estimează însă că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul anului 2013.

Și BRD se poate lăuda cu un plafon destul de generos - 180 milioane de lei, adică 15% din total, pe când Banca Transilvania, 105 milioane de lei. Acestea sunt însă doar trei exemple. FNGCIMM a distribuit băncilor garanțiile pentru noua etapă a programului Prima Casă în valoare de 1,2 miliarde lei.

Comentează știrea

admirator
23 august 2013
felicitari!

excelent articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4585 secunde