Preţurile vor avea un trend ascendent în România

293
Preţurile vor avea un trend ascendent în România - preturilevoravea-1627056931.jpg

Articole de la același autor

Până la sfârşitul anului, preţurile în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Sud Est vor avea un trend ascendent, arată datele unui raport realizat de Banca Naţională a Austriei. România va fi fruntaşă la acest capitol, iar deficitele (bugetar şi de cont curent) vor creşte. Dar, vestea bună e că ţara noastră este singura din regiune al cărei Produs Intern Brut (PIB) va ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus, estimează analiştii austrieci. Dacă în 2021 consumul va fi cel care va trage înainte economia, ajutat și de o evoluție bună a agriculturii, din 2022 principala componentă a creșterii PIB va fi formarea brută de capital fix, adică valoarea investiţiilor. Asta în condițiile în care România a suferit din această privință, având cea mai mică pondere în PIB a formării brute de capital, indicator care arată perspectivele economiei.

Economiştii austrieci spun că explozia tarifelor la energie va duce la creşterea indirectă a preţurilor la toate produsele, punând presiune pe costurile de producţie. Pe de altă parte, cele mai mari probleme ale economiei României rămân deficitele. Ocupăm primul loc în regiune nu doar în ceea ce privește deficitul bugetar, peste 9% în 2020, dar și în ceea ce privește deficitului contului curent al balanței de plăți, adică, mai simplu spus diferența dintre ce intră și ce iese din țară.

„Cele mai mari surplusuri în balanța de plăți au fost înregistrate în Slovenia și Polonia (peste 6% din PIB), iar cele mai mari deficite sunt în România și Turcia (3,3% și, respectiv, 5,5%)”, scriu economiștii.

Nivelul ridicat al deficitului va impune o consolidare fiscală, care va avea loc gradual. Aceasta deja a început, prin înghețarea salariilor bugetarilor și va continua inclusiv prin reduceri de cheltuieli, dar și prin creșteri de taxe sau impozite, mai arată raportul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2647 secunde