Prețul maxim de vânzare a gazelor din producția internă va fi redus la 55 lei/Mwh

226
Prețul maxim de vânzare a gazelor din producția internă va fi redus la 55 lei/Mwh - pretulmaximdevanzareagazelordinp-1532015618.jpg

Articole de la același autor

Liberalizarea completă a prețului de vânzare al gazelor naturale, de la 1 aprilie 2017, a fost urmată de o tendință constantă de creștere a acestuia, cei mai afectați fiind consumatorii casnici. În prezent, prețul de vânzare este mai mare cu 29,5% față de momentul liberalizării. Se estimează că până în martie 2019, creșterea va fi de 33,75%.

Ce forțe au determinat această evoluție a prețului? După cum se știe, mecanismul de formare a prețurilor de piață se supune legii cererii și ofertei. Până la liberalizare, producătorii s-au plâns mereu că prețul de livrare este prea mic și nu își pot acoperi costurile de producție. Am îndoieli că lucrurile au stat chiar așa. După câte știu, niciunul dintre producătorii de gaze nu a lucrat în pierdere, toți făcând profit.

Dar cu siguranță că nu erau satisfăcuți de mărimea acestuia. Liberalizarea le-a oferit posibilitatea să își sporească, cu toții, profiturile, indiferent de raportul de forțe dintre cerere și ofertă. În fapt, eliminarea reglementării prețurilor a favorizat oferta în dauna cererii.

În prezent, structura participanților la piața de gaze naturale este următoarea:

- un operator al Sistemului Național de Transport – Transgaz SA;

- șapte producători interni: Romgaz, OMV Petrom, Amromco Energy, Raffles Energy, Foraj Sonde, Stratum Energy și Hunt Oil Company. Dintre aceștia, Romgaz deține o pondere de 48,88% din totalul producției interne, iar OMV Petrom, 46,08%. Practic, cei doi mari jucători dictează nivelul prețurilor de pe piață;

- cinci furnizori externi care aduc gaze naturale din import: Engie Energy Management, Imex Oil, MET Internațional AG, Alpiq Energy SE și Wiee AG Elveția;

- doi operatori de înmagazinare: Romgaz și Depomureș;

- 36 de operatori de distribuție, cei mai mari fiind Distrigaz Sud Rețele și E.ON Gaz Distribuție;

- 87 de furnizori activi;

- trei operatori ai piețelor centralizate;

- aproximativ 3,7 milioane clienți finali, din care 3,4 milioane clienți casnici reglementați.

În perioada 2012 – 31 martie 2017, când prețul de livrare al gazelor din producția internă era reglementat, acesta a crescut de la 45,71 de lei/MWh la 60 de lei/MWh, pe măsură ce s-a derulat calendarul liberalizării. La data de 1 aprilie 2017, când s-a ridicat în totalitate controlul asupra prețului, acesta a sărit la 70,93 de lei/MWh și a crescut continuu. Pentru august 2018 este prevăzut un preț de 77,72 de lei/MWh. Se estimează că la data de 31 martie 2019, prețul mediu al gazelor naturale livrate de către producătorii interni va fi de 80,25 de lei/MWh, iar cel al gazelor de import, de 94,58 de lei/MWh.

Guvernul consideră că poziția dominantă a celor doi mari producători interni, Romgaz și OMV Petrom, care împreună dețin 95% din piață, este vinovată de creșterea necontrolată a prețului gazelor naturale din producția internă.

Pe data de 18 iulie 2018, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei au analizat posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021.

În urma discuțiilor, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care se stabilește că prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din producția internă la producători va fi de 55 lei/Mwh, până la data de 30 iunie 2021.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Decembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 0.4863 secunde