Prețul gazelor nu va mai fi stabilit de România

546
1
Prețul gazelor nu va mai fi stabilit de România - gaze-1518196352.jpg

Articole recomandate

ANRM a emis ordinul prin care prețul de referință al gazelor se va calcula în funcție de bursa din Viena


Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis vineri ordinul prin care prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România, în funcție de care va fi calculată redevența datorată bugetului statului de către producători, va ține cont de cotațiile de la bursa CEGH Viena, potrivit unui comunicat al instituției.


Ordinul a fost transmis spre publicare către Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu data publicării sale. Astfel, prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hub-ul de la CEGH Viena, cunoscut și sub denumirea de Baumgarten, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești.


'Prin Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase în România, Agenția Națională pentru Resurse Minerale aduce la îndeplinire deciziile Curții de Conturi din 2010 și 2015, menținute prin hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 972 din 4 martie 2015. Curtea de Conturi a stabilit că, prin neactualizarea prețului de referință la gaze, din 2008, statul român a pierdut, în perioada 2008-2015, circa 7 miliarde de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a cerut actualizarea prețului de referință pentru gazele naturale extrase din România', spun reprezentanții ANRM.


Aceștia au menționat că Agenția Națională pentru Resurse Minerale a decis emiterea acestui Ordin privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase în România, în urma dezbaterii publice, din data de 7 februarie 2018, la care au participat reprezentanți ai ANRM, ai producătorilor de gaze, dar și ai unor profesori de la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești.


Bază relevantă de referință


'Am luat act de observațiile producătorilor de gaze cu privire la noua metodologie de calcul a prețului de referință și suntem deschiși să purtăm, în continuare, discuții cu privire la această formulă, astfel încât prețul de referință să fie echitabil și specific fiecărui operator, în funcție de calitatea gazelor exploatate. Am înțeles dorința producătorilor autohtoni de a raporta calculul prețului de referință la cotațiile din piața românească. Astfel, Agenția Națională pentru Resurse Minerale sprijină dezvoltarea pieței românești de tranzacționare de gaze și își dorește ca aceasta să devină o bază relevantă de referință', a declarat Gigi Dragomir, președintele ANRM, citat în comunicat.


Potrivit acestuia, noul preț de referință nu înseamnă o dublare a prețului gazelor la consumatorii finali, ci condiții corecte atât pentru producători, cât și pentru statul român, în condițiile în care prețul gazelor a fost liberalizat, dar se menține un preț de referință la nivelul anului 2008.


'Având în vedere că, potrivit formulei de calcul, noul preț de referință este apropiat de cel la care s-au făcut tranzacții pe piața de gaze, în ultimele luni, nu vedem motive pentru o creștere a prețului gazelor pentru consumatorii finali', a adăugat președintele ANRM.


Comentează știrea

Liviu Burebista
9 februarie 2018
?

Cand o sa aflati cat costa un roman la bursa din Viena , sa ne spune-ti si noua!!!!!!!!!!!!!!!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 09 Februarie 2018
Stire din Economie : Francul e mai puternic cu 3,08 bani
Pagina a fost generata in 4.1282 secunde