Portul Constanța - partener în cadrul proiectului european Pioneers

Luni, 10 Mai 2021, 19:42
360
Portul Constanta face parte dintr-un consorțiu internațional format din 46 de parteneri, care va derula proiectul Pioneers, recent aprobat prin programul european Horizon 2020.

Pioneers (Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions) este un proiect ambițios în domeniul producției și alimentării cu energie curată și al optimizării fluxurilor și transformării digitale, a inovării. Este parte a Green Deal (Pactul Ecologic European).

Acesta are ca obiectiv regândirea aspectelor legate de operațiunile portuare, de la operațiuni din terminale, la mobilitate, conectivitate, combustibili până la modele de cooperare și producție, stocare și utilizare a energiei.

Consorțiul este condus de portul Anvers și include porturi, operatori de terminale și transporturi, expeditori, dezvoltatori de tehnologie, institute de cercetare, inovatori și entități publice, care vor prezenta soluții concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

Dacă portul Anvers este lider în acest proiect, porturile Constanța, Barcelona (Spania) și Venlo (Olanda), ca porturi partenere, vor juca un rol activ în maximizarea transpunerii soluțiilor și vor fi implicate să aplice cele mai bune practici rezultate din acest proiect, pași importanți spre transformarea în „porturi verzi“.

Acțiunile includ: generarea de energie regenerabilă; utilizarea vehiculelor electrice, cu hidrogen și metanol; modernizarea construcțiilor și a rețelelor de încălzire pentru o eficiență energetică sporită; automatizare, dezvoltarea de platforme digitale pentru a promova transportul intermodal și pentru a asigura deplasările optimizate ale vehiculelor, navelor și containerelor.

Universitatea Maritimă din Shanghai, universitățile din Genova și Maastricht sunt de asemenea incluse în acest proiect, alături de alți parteneri din Belgia, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Italia, România, Grecia, Franța și Portugalia.

Bugetul proiectului Pioneers este de 25 milioane euro și are o durată de implementare de 5 ani.Pagina a fost generata in 0.1641 secunde