Porcul, la mare căutare în această perioadă. Atenţie de unde-l cumpăraţi şi cu cât!

1037
Porcul, la mare căutare în această perioadă. Atenţie de unde-l cumpăraţi şi cu cât! - fond7porcullamarecautare-1606849402.jpg

Articole de la același autor

Suntem în luna decembrie şi sărbătorile de iarnă se apropie. Naşterea Domnului este prilej de bucurie şi momentul în care familia se adună în jurul mesei îmbelşugate. Aşa ar trebui să fie. Numai că, pandemia de coronavirus va face dificilă aprovizionarea cu porcul tradiţional, dacă vă gândiţi să-l luaţi dintr-o gospodărie ţărănească. Noi vă spunem care vor fi preţurile şi de unde puteţi cumpăra în siguranţă.

De parcă nu era suficientă pandemia, în vară s-a dat o lege a porcului care a aprins spiritele. De la vlădică până la opincă, legea a fost dezbătută pe toate părţile, şi concluzia a fost, că tradiţia este de neclintit în faţa condiţiilor impuse de la Bruxelles. Printre cele mai aberante măsuri, comentate de crescători, au fost necesitatea schimbării hainelor, ori de câte ori se duc în cocină şi hrana, să fie de calitate, nu ca până acum, din resturi alimentare. Până la urmă, tot răul a fost spre bine, pentru că oamenii au avut voie să crească până la 5 porci în gospodăria proprie.

„Ne-am speriat că nu o să mai avem voie să creştem porci. Că din vânzarea lor ne mai scoatem până la primăvară cu banii. Din ce am trăi dacă nu am mai creşte porci, că pensiile sunt mici, de CAP”, ne-a spus maica Gherghina, din satul Izvoarele.

Pentru cei care nu au rude la ţară, au la îndemână Facebook-ul sau platformele de vânzare-cumpărare, unde la o simplă căutare, găseşti sute de oferte cu porci de vânzare. Rezervările s-au făcut din timp, iar porcul a fost arvunit pentru 13 lei kg, în viu. Acum, porcii se vând şi cu 20 de lei/kg. Sunt discuţii aprinse pe marginea preţurilor în mediul online, în care, cum zice o vorbă din bătrăni, „nu-i prost cine cere, e prost cine dă”.

„Cum să las la preţ? Eu m-am chinuit tot anul să cresc porcul, să-l hrănesc, să-l curăţ, să-l feresc de boli şi cu cât să-l dau? Gratis? Dacă vrei cu 20 bine, dacă nu, caută în altă parte”, este comentariul unui vânzător din Mihail Kogălniceanu, care nu vrea să lase la preţ.

Însă, cele mai multe oferte sunt în jurul valorii de 12-13 lei kg în viu. Anul acesta, preţurile ar putea scădea sau să rămână la nivelul celor de anul trecut, pentru că oferta este mare, iar oamenii nu au unde să-şi vândă animalele.

„Din cauza carantinei şi a evoluţiei pestei porcine africane este interzisă organizarea târgurilor de animale vii în judeţul Constanţa. Vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar, cum ar fi în afara pieţelor descoperite, este interzisă. Cetăţenii pot achiziţiona animale din specia suină doar din unităţile autorizate sanitar veterinar. Sacrificarea tradiţională în gospodării se va face strict pentru consum familial, fără a fi comercializată carnea în afara gospodăriei. O altă recomandare este ca produsele de carne, să fie achiziţionate doar din magazinele înregistrate sanitar veterinar”, se arată într-un comunicat transmis redacției „Cuget Liber” de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanța.

La marile magazine porcul se vinde ieftin, dar nu are gust

Dacă nu vreţi să cumpăraţi porc întreg, crescut de necunoscuţi, marile magazine de retail vin cu promoţii de nerefuzat. Spre exemplu, se vinde câte un sfert anterior sau posterior de porc sau mijloc de porc la preţuri între 11,99 lei/kg sau 12,99 lei/kg. Bucăţile au între 12-14 kilograme. Magazinele mici de cartier şi măcelăriile au carnea de lucru de porc între 18,00-19,90 lei/kg, pulpa de porc fără os se vinde între 20,90 şi 22,99 de lei, ceafa de porc are preţuri care variază între 26 şi 30 de lei kg. Dacă vreţi să faceţi cărnaţi, caltaboşi sau tobă, maţele se vând cu preţuri între 10 şi 20 de lei cutia. Cum e obiceiul la noi, în loc să scadă, preţurile vor creşte în preajma sărbătorilor, iar kilogramul de carne macră ar putea costa şi 35 de lei. „Pentru început preţul se va mări cu 50 de bani, iar aproape de 20 decembrie preţurile vor fi şi cu 5 lei mai mult”, ne-a spus un comerciant de produse din carne. Orice ar fi, cu toţii aşteptăm cea mai frumoasă sărbătoare a anului – Naşterea Domnului, pentru care vom scoate din buzunar bani impulsionaţi la gândul să avem de toate pe masa de Crăciun. Nu uitaţi însă, că sănătatea şi cumpătarea sunt importante, mai ales acum!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7066 secunde