Ponturi pentru a evita surprizele neplăcute din coșul cu alimente de Crăciun

231
Nebunia cumpărăturilor de Crăciun a început la Constanța. Hipermarketurile, dar și piețele din oraș s-au animat serios, chiar dacă până la sărbători mai sunt totuși câteva zile bune. Și cum consumul de produse alimentare crește în această perioadă, inspectorii sanitari veterinari ne recomandă să facem aceste cumpărături numai din unitățile sau spațiile autorizate și ne dau câteva ponturi pentru a evita neplăcerile acum, în prag de sărbătoare. 


Lăsând deocamdată carnea de porc la o parte, una dintre "vedetele" Crăciunului, constănțenii care postesc și cumpără pentru week-endul acesta pește proaspăt trebuie să știe că este neapărat ca acesta să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz, spun inspectorii sanitari veterinari. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și carnea este moale.

În ceea ce privește organele, nu există riscul îmbolnăvirii de trichi-neloză, ci al unor toxiinfecții ali-mentare, în cazul în care nu au fost controlate de personal specializat. Pentru preparate, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie verificată eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate, mai atenționează inspectorii sanitari.

Pe de altă parte, comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să se ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Inspectorii sanitari spun, de asemenea, că este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar. Și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum ar fi cozonacii sau prăjiturile, se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate.

Când vine vorba despre carnea de porc cumpărată din piețe și târguri, inspectorii ne sfătuiesc să fim mai mult decât atenți. Riscul consumului de carne de porc ne-controlată sanitar veterinar îl repre-zintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară ce poate provoca paralizii, iar dacă apar și complicații, duce chiar la deces.

Constănțenii care descoperă nereguli se pot adresa inspectorilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, ori pot suna la call center-ul Autorității Naționale - 0800 826 787, număr ce poate fi apelat gratuit, din orice rețea de telefonie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 2.2551 secunde