Ploile au "înecat" recolta de orz și rapiță

799
Ploile au
Prea multă strică – au învățat asta pe pielea lor agricultorii constănțeni, după ce au fost nevoiți să întrerupă recoltele la rapiță și orz, din cauza ploilor dese din ultima perioadă.
La mijlocul lunii iunie, fermierii constănțeni reușiseră se recolteze deja 25% din cele 40.000 de hectare cultivate cu orz, înregistrând chiar o producție medie extrem de bună, de peste trei tone la hectar.
La acea vreme, agricultura se bucura din plin de ploaie, mai ales că o mare parte din suprafața cultivată cu orz și rapiță se află în zonele de nord ale județului Constanța, unde solul este destul de uscat.
La rapiță, producția era de circa 2,3 tone la hectar, iar cei de la Direcția Agricolă (DADR) Constanța așteptau ca fermierii din aria Cobadin – Negru Vodă să înceapă recoltatul.
Din păcate pentru ei, ploaia nu s-a oprit și, drept urmare, recoltatul a avut de suferit.
"Nu s-a mai recoltat nimic, pe fondul precipitațiilor dese. Ba mai mult, în zona Medgidia, grindina a distrus 600 de hec-tare de teren agricol, din care 200 cu rapiță și 400 cu grâu. Nu este mult, dacă ne raportăm cele aproape 500.000 de hectare din județ, însă pentru fermierii respectivi este o pierdere imensă, de câteva miliarde lei", a declarat, pentru Cuget Liber, Paraschiva Bobe, directorul DADR Constanța.
Totuși, în ciuda problemelor cauzate acum, fermierii spun că ploile sunt bune pentru culturile de primăvară (floarea-soarelui și porumb), care își fac acum rezerve importante de apă.
Culturile de rapiță sunt extrem de importante pentru agricultorii constănțeni, în special pentru cei care au contracte la export.
"Noi avem un contract de export în Germania, unde rapița este folosită la realizarea de biodiesel. Din nefericire, nu reușim să recoltăm nimic acum, pentru că ne plouă de două ori pe zi. Suntem cam la 50%, în momentul de față", a declarat, pentru Cuget Liber, fermierul Gheorghe Lămureanu, oficialul Asociației Producătorilor de Cereale Constanța.
Cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le reamintesc fermierilor care au depus cereri de finanțare că trebuie să anunțe în scris dacă terenurile au fost inundate, în termen de zece zile lucrătoare. În caz contrar, ei riscă să piardă sprijinul financiar.
Potrivit unei comunicări oficiale a APIA, "dacă terenurile inundate nu se află în zone declarate calamitate printr-un act normativ, fermierii trebuie să prezinte, alături de înștiințare, și copie după procesul verbal de calamitate sau adeverință de la primărie sau copie după procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Fermierii ale căror culturi inundate se găsesc în zone declarate calamitate printr-un act normativ național trebuie să transmită centrelor APIA doar înștiințarea, fără alte acte doveditoare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6141 secunde