Guvernul schimbă macazul

Pilonul doi de pensii nu va mai fi desființat, dar va contribui la finanțarea investițiilor în infrastructură

569
Pilonul doi de pensii nu va mai fi desființat, dar va contribui la finanțarea investițiilor în infrastructură - pilonuldoidepensiinuvamaifidesfi-1559328476.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a modificat din nou celebra OUG 114 din decembrie 2018, care a provocat un adevărat haos în economia românească, cutremure pe bursă și pe piața creditării, devalorizarea monedei naționale și creșterea neîncrederii în ea, scumpiri în sectorul energetic și al comunicațiilor, creșterea inflației și blocarea multora din investițiile private.




În ședința de joi, 30 mai 2019, Executivul a adoptat, printr-o ordonanță de urgență, "modificările necesare funcționării în condiții optime a administratorilor de pensii private și diversificării universului investițional, pentru protejarea intereselor contributorilor la pilonul doi de pensii și consolidarea unor pensii sigure", după cum s-a exprimat Eugen Teodorovici – ministrul finanțelor. 
Dacă în urmă cu cinci luni, când a fost adoptată OUG 114, "strategii" Cabinetului Dăncilă susțineau teza desființării pilonului doi de pensii și preluare de către stat a sumelor acumulate, acum au schimbat macazul și susțin ideea dezvoltării sistemului de pensii private și punerea lui la treabă, în folosul economiei și a societății românești.


În briefing-ul de la finalul ședinței de guvern, Teodorovici a declarat că: "Ministerul de Finanțe și-a manifestat toată deschiderea și a purtat un dialog constructiv cu reprezentații administratorilor de pensii private, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru dezvoltarea sistemului de pensii private în România. Soluțiile agreate s-au făcut cu suportul Autorității de Supraveghere Financiară și în concordanță cu obiectivele planului de acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital, referitoare la investițiile în infrastructură."
După cum se constată, a fost de ajuns ca șeful PSD, Liviu Dragnea, să intre după gratii, ca ministrul de finanțe să descopere că: "Din experiența europeană, fondurile de pensii joacă un rol important în realizarea investițiilor în infrastructură, în finanțarea economiei pe termen lung, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică în Europa."
În principal, modificările legislative vizează o nouă modalitate de calcul a capitalului social minim al fondurilor de pensii. Acesta va crește cu 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro. În medie, un administrator va majora capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro. 


Potrivit actului normativ, pe viitor, fondurile de pensii private vor avea o paletă mai largă de posibilități investiționale permise. "Am avut în vedere finanțarea economiei reale și a proiectelor de infrastructură, în condiții prudente de diversificare, pentru a se asigura randamente superioare în beneficiul final al viitorilor pensionari – a spus ministrul finanțelor. 


Astfel, fondurile de pensii vor putea investi în următoarele instrumente financiare: 
- acțiuni și obligațiuni emise de societățile de proiect înființate în baza OUG 39/2018 (privind parteneriatul public-privat) sau fonduri de investiții specializate în infrastructură, până la maximum 50% din valoarea totală a activelor fondului de pensii;
- în valori mobiliare tranzacționate pe piețe reglementate sau fonduri imobiliare, în procent de până la 3% din valoarea totală a activelor fondului de pensii;


- în investiții de capital private, sub forma acțiunilor și obligațiunilor la purtător sau sub forma participațiilor la fondurile de investiții private, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. 
"Se vor asigura, astfel, condiții echilibrate de funcționare a administratorilor respectivelor fonduri și se va permite dezvoltarea sustenabilă a sistemului de pensii private, exclusiv în folosul participanților – susține Teodorovici. Scaune birou Prin această ordonanță de urgență s-a creat cadrul legal pentru investiții ale fondurilor de pensii private în infrastructură, prin intermediul parteneriatului public-privat."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5334 secunde